GündemManşet

Erdoğan’dan Macron’a: Hadsizlik, edepsizlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 'İslam krizde' demesini eleştirerek, "Saygısızlıktan öte açık bir provokasyondur. Fransız Devlet Başkanı olarak 'İslam'ın yapılandırılması'ndan bahsetmesi hadsizliktir, edepsizliktir' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ağır sözlerle cevap verdi. Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nda konuşma yapan Erdoğan, “Macron’un Müslümanların yoğunlukta olduğu bir şehirde yaptığı ‘İslam krizde’ açıklaması, saygısızlıktan öte açık bir provokasyondur. Fransız Devlet Başkanı olarak ‘İslam’ın yapılandırılması’ndan bahsetmesi hadsizliktir, edepsizliktir’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

“Milletin evini bu gazi mekanı teşrif eden siz değerli hocalarımıza hoş geldiniz diyorum. Tüm Diyanet mensuplarımıza selamlarımı gönderiyorum. Tüm imamlarımızın müezzinlerimizin, kuran kursu hocalarımızın, vaiz, vaize ve müftülerimizin camiler ve din gönüllüleri haftasını tebrik ediyorum. Minareleri ezansız bırakmayan tüm hocalarımızdan Allah razı olsun diyorum.”

“DİYANET HEP ÖN SAFLARDA YER ALDI”

“Yaşadığımız onca provokasyona rağmen milletimizin birlik-beraberliğini korumasında Diyanet İşleri Başkanlığının katkısı göz ardı edilemez. 15 Temmuz darbe girişiminin savuşturulmasında Diyanet İşleri Başkanlığımız hep ön saflarda yer almıştır. Diyanet camiamız sadece camilerde değil insani yardım eğitim faaliyetlerinde, yabancı sapkınlıklarla mücadelede büyük faaliyet gösteriyor. Diyanet personelimiz koronavirüse karşı yürüttüğümüz mücadelede fedakarca görev yaptı.Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymamak kul hakkına girmektedir. Hiçbir vatandaşımızın bile isteyerek bunu yapacağına inanmıyorum.”

“AYASOFYA’NIN İBADETE AÇILMASI, 86 YILLIK MÜCADELENİN EN TATLI MEYVESİDİR”

“Karadeniz’de tarihimizin en büyük doğal gaz rezervini keşfettik. Doğu Akdeniz’de de yürüttüğümüz sondaj çalışmalarından güzel haberler almayı umut ediyoruz. Salgın günlerinde milletimize umut vermenin yanı sıra daha büyük keşifler için umudumuzu arttırdı. Ayasofya kararıyla Türkiye, bağımsızlığı üzerindeki bir gölgeyi kaldırmış, iradesine vurulan bir prangadan daha kurtulmuştur. Ayasofya’nın ibadete açılması, 86 yıllık mücadelenin en tatlı meyvesidir.”

“AÇIK BİR PROVOKASYONDUR”

“Müslümanlara saldırmak Avrupalı siyasetçilerin başarısızlıklarını perdelemek için kullandıkları en önemli araçlardan biri haline gelmiştir. Irkçılık ve İslam düşmanlığıyla yüzleşmek yerine hedef saptıranlar, en büyük kötülüğü kendi toplumlarına yapmaktadır. Macron’un Müslümanların yoğunlukta olduğu bir şehirde yaptığı ‘İslam krizde’ açıklaması, saygısızlıktan öte açık bir provokasyondur.”

“HADSİZLİKTİR EDEPSİZLİKTİR”

“Kendisinden artık sömürge valisi gibi davranmak yerine, sorumlu bir devlet adamı gibi hareket etmesini bekliyoruz. Fransız Devlet Başkanı olarak İslam’ın yapılandırılmasından bahsetmesi hadsizliktir, edepsizliktir.”

“MACRON’A “BU İŞİ BİLMİYORSUN’ DEDİM”

“Aslında Macron Fransa ve Fransız toplumunun içinde bulunduğu krizi perdelemek istiyor. Bize ve inancımıza yönelik hürmetsizliği asla sineye çekemeyiz. Özellikle de hakkın hatırını üç günlük dünya hayatında feda etmeyiz. Devlet başkanları insanların kutsalları ile ilgili konularda söz söylerken kılı kırk yarmalıdır. Macron’un da çok fazla dikkat etmesi gerekiyor. Bunu defalarca kendisine söyledim, “Bu işi bilmiyorsun” dedim. Kendisinin artık sorumlu bir devlet adamı gibi davranmasını bekliyoruz. Yurt dışındaki kardeşlerimize asla içlerine kapanmamalarını telkin ediyoruz.”