Erdoğan’ın talimatından sonra bu kez gıda için tedbir kararları geliyor!

Türkiye’deki gıda fiyatlarındaki artış vatandaşların eleştirilerine neden oluyordu. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın n gıda fiyatlarındaki artışın arka planında araştırılması için talimat verdiği öğrenilmişti. Yeni gelen bilgilere göre, gıda Komitesi; ihtiyaca göre vergilerin yeniden düzenlenmesi, bazı ürünlere ihracat sınırlaması, bazılarına da alım garantisi gibi tedbirler almak için harekete geçti.

Corona virüsü salgınından sonra gıda fiyatlarındaki artış vatandaşların canını sıkıyordu. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi kurmaylarına, fiyat artışlarının arka planında olup bitenlerin araştırılması için talimat verdiği, “Yağ, bakliyat, sebze ve meyvede fiyatlar öncelikli meselemiz. Vatandaş gıda ürünlerini daha ucuza tüketmesi lazım” ifadelerini kullandığı öğrenilmişti. Türkiye Gazetesi Osman Çobanoğlu’nun haberine göre ise Gıda Komitesinin perşembe ya da cuma günü toplanması beklendiği öğrenildi. Yapılacak olan toplantılarda fahiş fiyat artışlarına karşı alınabilecek tedbirler toplantıda masaya yatırılacak.

270 ürün yakın takibe alındı

 

Tarım ve gıda ürünlerinde yüksek fiyat artışlarının masaya yatırılacağı toplantıda “Ucuz tüketim seferberliği” dahilinde ürün bazında tedbirler alınacak. İhtiyaca göre vergilerin yeniden düzenlenmesi, bazı ürünlerde ihracat sınırlamasına gidilmesi, kritik ürünlere alım garantisi verilmesi konuşulacak.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bulunduğu gıda komitesi toplantısında üretim, ticaret, stoklama, dağıtım, ani fiyat dalgalanmalarına karşı alınacak tedbirler ve maliyetleri düşürecek yapısal çözümler değerlendirilecek. Bir önceki Gıda Komitesi toplantısında 270 ürünün yakın takibe alındığı açıklanırken, bu toplantıda da özellikle son günlerde fiyatları aşırı artış gösteren zeytinyağı, ayçiçek yağı, bebek maması ve yumurta gibi ürünler için adımların atılması bekleniyor.

Ayrıca 2020 senesinde corona virüsü salgını sebebiyle ihtiyacın arttığı limon, soğan, patates gibi ürünlerde ihracat izne bağlanırken bu toplantıda da ürün bazlı ihtiyaç analizi yapılarak hangi ürünler için ihracat izni gerektiği değerlendirilecek.

Exit mobile version