Eris Türkiye’de! Maskeler yeniden çıkacak

ÖZEL HABER/ Didar DEMİRCİ- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, X hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’de Eris varyatının 9 kişide görüldüğünü duyurdu. Koca, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme” başlığıyla haberi duyurarak, “Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız” mesajını verdi. Koca’nın duyurusu üzerine İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, Eris varyantının belirtileri, Eris varyantından korunma yolları ve varyantlara karşı atılması gereken adımlara ilişkin bilgi verdi. Öte yandan Uzm. Dr. Ayhan da varyantın görülmesine ilişkin, “Varyantın Türkiye’de görülmesi beklenen bir haberdi. Şaşırtıcı bir haber olmadı” sözlerini kaydetti.

ERİS’E YAKALANAN SADECE 9 HASTA YOKTUR

Varyant analizlerinin daha yaygın bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ayhan, “Varyant 9 kişide görülmüş tamam uygundur. Ama bu sadece 9 hasta demek değildir. Hastalığı ağır seyretmeyen bireylerde de bu varyantlar görülebilir. Biz 9 tane tespit ediyorsak daha fazla olduğunu öngörebiliriz” dedi. Bu noktada önemli olanın bir takip sistemi oluşturulması gerektiğinin altını çizen Ayhan, “Baştan beri söylediğimiz bir şey var. Atık sularda varyant analizi yapılması gerekiyor. Dünya da bu şekilde yapıyor. Şimdi bir vaka yakaladınız ve o bir vakanın varyant olup olmadığını araştırıyorsunuz. Pozitif olarak karşınıza gelen bir vakayı değerlendiriyorsunuz. Ama atık su popülasyonundaki dağılımını gösterecektir. Yeni varyantları bulmanızı sağlayacaktır. Atık sularda yaygın bir varyant analizi yapılabilirse bize ait başka bir varyant var mı? Yeni bir varyant var mı? Bunlar da ortaya çıkacak. Bu kritik” mesajını verdi.

ÇOK SAYIDA VAKA İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ

Mevsimsel virüslerin artığına dikkat çeken Ayhan, “Şu anda diğer virüsler de ortaya çıkıyor. Soğuk algınlığı, nezle, grip virüslerinde de dolaşım sürecek. Dolayısıyla çok sayıda vaka ile karşı karşıya kalmayı bekliyoruz. Okulların açılmasıyla bulaşıcılığın artacağını da söyleyebiliriz. Belli etkenler daha çok görülecek. Ama bu etkenlerin hangileri olduğunu tabi test yaparak görebiliriz. Covid test stratejisinde de artık sadece Covid’i araştıran değil, tüm bu etkenlere yönelik bir aşamada hepsini, hangisi var hangisi yoku söyleyen bir test stratejisi uygulamak daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı. Öte yandan iyi bir PCR alt yapımız olduğunu belirten Ayhan, “Türkiye’nin mevcut tanı alt yapısı pandemide çok güçlendi. Bu alt yapının olanaklarını tasviye etmek yerine bu alt yapıdan şu anda yararlanmak, hatta güçlendirmek gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

ERİS O KADAR KORKUTUCU DEĞİL

Eris varyantının belirtilerinin de pandeminin başında gördüğümüz Covid gibi üst solunum yolunda görülen bulgulardan bir farkı olmadığını belirten Ayhan, “Varyantın belirtileri Covid’ten veya üst solunum yolu bulgularından hiçbir farkı yok. Bunu sadece testle tespit edebiliriz. Sadece bazı olgularda, riskli olgularda daha ciddi tablolarla seyredebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün ilk verilerine göre bu varyantın bulaştırıcılığının biraz daha fazla olduğu yönünde çünkü global olarak vaka sayısı artıyor. Bu varyantlar ortaya çıktıktan sonra. Ama aynı oranda ölüm ve yoğun bakım ihtiyacı yok. Yani kişiye göre değişir, bağışıklığı olmayanlar için korkutucu. Bağışık olmasına rağmen altta yatan hastalığı, kronik solunum rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi özel durumları olan ya da belli yaş grubu hastalarda risk tabi ki daha fazla. Bir yoğun bakım ihtiyacı veya ölüm riski olacaksa bu tür gruplarda daha çok olacak” sözlerini kaydetti.

MASKE İÇİN RESMİ YAZI BEKLEMEYİN

Eris varyantına karşı da kendimizi korumak için maske takmak gerekip gerekmediğine ilişkin de konuşan Ayhan, “Bu tabi özellikle toplu ulaşım gibi mesafeyi ayarlayamadığınız durumlarda mutlaka maskeyi öneriyoruz. Bir de hastalık bulguları olan bireylerin kendilerinden ziyade çevreyi korumak için maske takması gerekiyor. Bu konuda herhangi bir soğuk algınlığı bulgusu varsa, bunu önemsiz görmemek gerekiyor. Belki o kişi için önemli değil, Ama o virüsü bir başka kişiye bulaştırdığında önemli olacak. O anlamda maske takmak önemli olacak. Onların etrafı korumak için maske takması gerekir. İkincisi tabi fiziksel mesafeye çok uyamayacağımız yerlerde kendimizi korumak için maske takmaya devam etmemiz gerekiyor. Bunu da artık kişisel korunma davranışımız olarak geliştirmemiz öğrenmemiz gereken bir şey” vurgusunu yaptı.

Exit mobile version