Erken emekli olmak isteyenlere müjde! Bu 7 formülü uygulayanlara maaş bağlanıyor

Milyonlarca çalışan iş hayatlarının hangi döneminde olursa olsun erken emekliliğin yollarını araştırmaya devam ediyor. Vatandaşların erken emeklilik hayallerini gerçekleştirebilmeleri için dikkat etmeleri gereken bazı detaylar bulunuyor. Türkiye’de yaklaşık 6 milyon çalışan emekli olmak için yaş şartını beklerken, erken emekli olmanın püf noktaları ortaya çıktı. Erken emekli olmak için yapılması gerekenler bu haberimizde.

Nasıl Erken Emekli Olunur?

SGK mevzuatına göre emekli olabilmek için belirli bir yaş ve prim süresini doldurmak gerekiyor. Ancak kanunen daha erken bir tarihte emekli olabilmek için 7 formül uygulanabiliyor. İlk olarak kadın çalışanlar çocukları üzerinden prim yapabiliyor. Bu kapsamda 3 çocuk için doğum borçlanması yaparak 2160 gün yani 6 yıl erken emekli olma şartı bulunuyor. Yaş ve yıl şartlarını dolduran anneler, 3 çocuğu varsa 6 yıl daha erken emekli olabiliyor.

Erkeklerde sigortalı olmadan önce yapılan askerlik borçlanması sayesinde sigorta giriş tarihi borçlanılan gün kadar geriye çekilir. Bu sayede en az 1 yaş önceden emekli olma imkanından yararlanmak mümkündür. Kısmi emeklilik formülünde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Yaş şartı kadınlarda 58 iken erkeklerde 60’tan başlıyor.

Erken Emeklilik Formülleri

Çalışırken en az yüzde 60 iş kaybına uğrayan kişiler sağlık raporu alarak en a 1800 günle malulen emekli olabiliyor. Engelli çalışanlar ise en az yüzde 40 engellilik ve vergi indirimi alarak yaş şartına bakmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor. Ağır işte çalışıp yıpranma payını kullanan vatandaşlar erken emekli olma imkanına sahip olabiliyor. Son olarak engelli çocuğu bulunan annelere dörtte biri oranında prim eklendiği için erken emeklilik yolu açılıyor.

Exit mobile version