Genel

Erken Emekliliğin Önü Açılıyor; EYT Düzenlemesi Yolda! Beklenen Açıklama Bakan Bilgin’den Geldi; EYT’de İlk Kez Tarih Verildi…

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), bir süredir kendileri ile ilgili düzenlemenin detaylarını merak ediyordu. Prim ve çalışma süresini tamamlamasına rağmen yaş nedeniyle emekli olamayanların emeklilik hakkını verebilmeyi temel alan EYT düzenlemesi için ilk açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Bakan Bilgin, EYT düzenlemesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geleceği tarihi açıkladı.

Bakan Bilgin, EYT Düzenlemesinin Tarihini Verdi

Geçtiğimiz ay düzenlemesi tamamlanan 3600 ek gösterge TBMM’ye sunulmuştu. Hemen ardından sözleşmeli kamu personellerinin memuriyet hakkının verilmesi için yeni bir düzenlemeyi masaya yatıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ile işbirliklerine başladı. Bu düzenlemenin ardından masaya yatırılacağı daha önce öğrenilmiş olan EYT düzenlemesine ilişkin ilk kez tarih verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanan tarih, bakanın katıldığı bir canlı yayın esnasında geldi. Bakan Bilgin’in açıklamalarında; “Çalışma grubu oluşturuldu. Ortaya çıkacak yol haritasına uygun çalışmayı, yıl sonu ya da Ocak ayı başında Meclis’e sunacağız” ifadeleri yer aldı.

Çalışma Grubu, Alternatif Formülleri Konuşmaya Başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarının ardından EYT düzenlemesine ilişkin detaylar da kamuoyuna sızmaya başladı. Temelde 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olup, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartını bekleyen vatandaşların mağduriyetlerini gidermek için yapılacak olan düzenlemenin kapsamının daha geniş tutulacağı ve düzenlemenin daha kalıcı bir çözüm sunmak üzerine kurulacağı öğrenildi. Farklı kurumlarda çalışmış olanlar için son 7 yılda en çok priminin yattığı sigorta türünün geçerli olmasını da ele alan çalışma grubunun emeklilik şartlarının da bu noktada belirlenmesini planladığı konuşulmaya başlandı. Çalışma grubunun asıl ele aldığı formüller ise, bir hayli dikkat çekti. Avrupa’da uzun süredir kullanılan kademeli emeklilik sistemi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın masasında. Bu formüle göre kişilerin her yıl belirli maaş kesintileri ile erken emeklilik hakkının verilebileceği öğrenildi. Yine kısmi emeklilik formülü olan 3600 günden emekliliğin yaş şartının esnetilmesi de konuşulan formüller arasında yer aldı.