EkonomiManşet

Erken Emeklilik İçin Yeni Fırsat! O Yaştaki Vatandaşlara Büyük Müjde!

Emeklilik sonrasında maaşları düşük olsa da, birçok vatandaş emekli olabilmek için gün saymaya devam ediyor. Bazı vatandaşlar ise farklı yollardan erken emekli olabilmek için de yollar aramaktadır. Bu nedenle erken emeklilik şartları merak edilmekte. Risk unsuru yüksek ve ağır işler altında çalışmasına devam eden kişilere daha erken yaşta emeklilik için fırsatlar sunuluyor.


Söz konusu mesleklerde çalışmalarını sürdüren kişilerin yıl içindeki çalışma sürelerine 60 ile 90 gün fazla kazanım sağlanıyor. Diğer bazı meslekler için ise bu süre 180 gün. Yıllar içerisinde erken emeklilikten yararlanmak isteyenlere yönelik meslek sayısı 18 den 45’e yükseltilmişti. Söz konusu mesleklere ihtiyat pilotları, röntgen teknisyenleri, infaz memuru ve ceza infaz kurumu müdürü gibi meslekler de dahil edildi. Erken emeklilik hakkından Ağustos 2017 tarihinden itibaren çalışmaya başlamış olanlar faydalanabilecek.


Yıpranma hakkından faydalanabilmek için ise bazı ön koşullar gözetilmektedir. Öne sürülen ilk koşul ise 5 yıllık bir süre sınırlandırılmasıdır. Riskli işlerde çalışmalarına devam edenlerin bu haktan yararlanarak alabilecekleri hizmet süresinin zammı 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. Bazı özel mesleklerde ise bu süre 8 yıla kadar çıkabilmektedir.