Ekonomi

Eşini ya da anne babasını kaybeden vatandaşlara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan maaş desteği! Dul ve yetim aylığı 2022

Sosyal Güvenlik Kurumu, ülke sınırları içerisinde yaşayan ve çeşitli özellikleri sebebi ile dezavantajlı grupların içerisinde değerlendirilebilen vatandaşlar için birtakım sosyal yardım modelleri geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda eşini kaybeden vatandaşlara ve anne babasını kaybetmiş olan yetimlere sunulan sosyal yardım hizmetlerinden biri olan dul ve yetim aylığı, arama motorlarında en sık sorgulanan kamu desteği olarak karşımıza çıkıyor.

Dul Aylığı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilmiş olan destek hizmetlerinden biri olan dul aylığı, eşini kaybetmiş olan vatandaşlara sağlanan hizmet türlerinden biridir. Toplum içerisinde bu hizmetin yalnızca eşini kaybetmiş olan kadın bireylere verildiğine dair bir algı bulunmaktadır. Ancak bu tamamen yanlış bir bilgiden ibarettir. Kurum, bu hizmetini eşini kaybetmiş olan her bireye, cinsiyet fark etmeksizin ulaştırmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilmiş olan dul aylığı hizmetinden yararlanılabilmesi için vefat eden eşin 1800 günlük prim ödemesinin tamamlanmış olması gerekmektedir.

Yetim Aylığı Nedir?

Yetim aylığı da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilmiş olan hizmetlerden biridir. Bu hizmette anne ya da babasını kaybetmiş olan yetimlere, vefat eden ebeveynin maaşına göre değişiklik gösteren tutarlarda aylık ödeme yapılmaktadır.

Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar 2022?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilmiş olan dul ve yetim aylığı hizmeti, şu oranlar aracılığı ile vatandaşlara ulaştırılmaktadır:

  • Emekli olmayan ve çalışmayan dul eşe: Yüzde 75
  • Emekli ve çalışan dul eşe: Yüzde 50
  • 1 yetim ve dul eşe: Eşe yüzde 60, çocuğa yüzde 30
  • 2 yetim ve dul eşe: Eşe yüzde 50, çocuklara yüzde 25
  • 1 yetime (sağ ebeveyn yok ise): Yüzde 50
  • 2 yetime (sağ ebeveyn yok ise): Yüzde 40’ar