Eski bakandan acı haber: Kemal Derviş hayatını kaybetti!

Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’ten acı haber geldi. 2001 yılında Türkiye ile IMF arasında yapılan anlaşma sonrası bakan olarak atanan Kemal Derviş’in 74 yaşında hayatını kaybettiği öğrenildi.

KEMAL DERVİŞ KİMDİR?

Kemal Derviş, 10 Ocak 1949 tarihinde İstanbul’da doğdu. İngiltere’de bulunan Londra Ekonomi Okulu’ndan mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin Princeton Üniversitesi’nde de doktora eğitimi aldı.

1973-1976 yılları arasında da Bülent Ecevit’e danışmanlık hizmetinde bulundu. Bunun yanında ODTÜ’de de öğretim üyeliği yaptı. 1978’de de Dünya Bankası’na girdi.

Dünya Bankası Araştırma Servisi’nde göreve başladı. 1982 yılında Dünya Bankası’nda Küresel Endüstri Departmanı, Endüstriyel Strateji ve Politikası için Bölüm Başkanlığı görevine getirildi. Bu görevi 1986 yılına kadar sürdürdü.

Aynı yıl Dünya Bankası’nın Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nden sorumlu baş ekonomistliği görevine atandı. Orta Avrupa Departmanı’nda, 1987 yılından 1991 yılına kadar, direktör olarak görev yaptı.

Daha sonra Kuzey Afrika Departmanlığı’nda direktör olarak görev aldı. Dünya Bankası’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölümü’nden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

3 Mart 2001 tarihinde de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı vazifesine getirildi. Daha sonra İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Fakat bu partiye katılmayarak CHP’den milletvekili adayı oldu.

2002 yılında yapılan Türkiye genel seçimlerinde de CHP’den İstanbul milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. 9 Mayıs 2005 tarihinde de görevinden istifa ederek Birleşmiş Milletler’in kalkınma programı başkanlığına atandı

Exit mobile version