EkonomiGündem

Et Fiyatları Cep Yakacak! Büyük Zam Yolda

Son zamanlarda iğneden ipliğe gelen zamlar vatandaşın bütçesini zorlamaya devam ediyor. Gıdadan, akaryakıta, elektrikten, doğalgaza derken artan fiyatlar vatandaşın cebini yakıyor. Kırmızı ve beyaz et fiyatları da en çok zamlanan gıda ürünlerinin başında geliyor.

Ete zam yolda. Yem ve mazot fiyatlarında yaşanan artış tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin bütçesini zorlamaya devam ediyor. Yaşanan fiyat artışları, et toptancılarını zam kararına itti. Artan et fiyatlarını duyan kasaplar müşteri kaybı yaşanmasından kaygılanmaya devam ediyor.

Ete 3 ila 10 TL Zam Kapıda

Sektör temsilcileri tarafından yapılan açıklamada et ürünlerine önümüzdeki hafta itibariyle zam yapılacağı belirtildi. Karkasta 3 ila 10 TL arasında zam beklentisi bulunduğunu ifade eden sektör temsilcileri yapılacak zammın tüketiciye de yansıyacağını ifade etti.

 

Hem nakliyat hem dükkan giderleri ette zammın yolunu açtı. Yılbaşından bu yana Karkas et kesim fiyatlarında gerileme yaşanmış bu gerileme hem et toptancılarını hem de üreticiyi zor duruma sürüklemişti. Sektör temsilcileri bu hafta itibariyle et fiyatlarına zam geleceğini duyurmaya başladı. Gerekçe olarak artan yem fiyatları, mazot zammı ve elektrik maliyetleri gösterildi.

Ete Yüzde 10 Zam Gündemde

Aralık 2021 tarihinde 100 TL olan Kıyma fiyatları Ocak 2022 tarihinde 95 TL’ye düşmüştü. Sektör temsilcileri tarafından yapılan zam açıklamalarının ardından kıyma fiyatları 105 TL’ye yükselecek. Şu anda kasaplarda dana kuşbaşı 115 TL, dana antirikot 125 TL kıyma ise 100 TL’den satılıyor. Dar gelirli vatandaş kasaplara uğramaktan kaçınmaya devam ediyor. Tüketiciler, et satın alamıyor. Bu hafta itibariyle ete zammın yolda olduğunu belirten sektör temsilcileri artan maliyetleri gerekçe göstererek yüzde 10 zammın fiyat etiketine yansıyacağı belirtildi.