Ethereum Nedir, Nasıl Üretilir? Türkiye’ de Ethereum Nasıl Alınır?

Bitcoin kripto para piyasasında en çok işlem gören ve en yüksek hacime sahip para birimidir. Ancak kısa bir süre içerisinde Ethereum’a gösterilen değerin ve ilginin artma sebebi, Bitcoin blok zincirinden daha yenilikçi olması olabilir.

Bu yazımızda Ethereum nedir, nasıl üretilir ve Türkiye’de Ethereum nasıl alınır, nasıl satılır gibi konularda gelen soruları cevaplandırmaya çalıştık.

Ethereum Tam Olarak Nedir?

Ethereum, Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiş, blok zincir teknolojisi üzerine inşa edilmiş açık kaynaklı, merkezi olmayan bir bilgi işlem platformudur. Sadece bir yazılım platformu değil, aynı zamanda akıllı sözleşme işlevselliği sunan bir programlama dilidir. Başka bir deyişle, Ethereum, geliştiricilerin dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilen merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler – Decentralized Applications) oluşturmasına ve yüklemesine izin veren merkezi olmayan, sistem dağıtımlı bir yazılım platformudur.

Bitcoin’e benzer şekilde, Ethereum merkeziyetsiz genel bir blok zincir ağıdır; ancak aralarında bazı teknik farklılıklar vardır. Bitcoin’in aksine, Ethereum akıllı sözleşmelere izin verir ve yüksek oranda programlanabilir bir dijital para birimi olarak bilinir.

Ethereum, merkeziyetsiz uygulama mağazası ve merkeziyetsiz Internet olarak hizmet veren bir yazılım platformudur. Bu sistemin uygulamaları ve programları çalıştırabilmesi için bir para birimine ihtiyacı vardır. Buna “Ether” (ETH) denmektedir. ETH, dünyanın herhangi bir yerinde bir kişiden diğerine anında gönderilebilen dijital paradır. Tıpkı Bitcoin gibi, ETH de merkezi değildir ve hükümet veya merkez bankaları tarafından kontrol edilemez. ETH, Bitcoin’e benzer ödemeler yapmak için kullanılır. Ayrıca Ether, Ethereum ağındaki uygulama geliştiricilerinin işlem ücretlerinin yanı sıra hizmetlerini ödemek için de kullanılır.

Dünya çapında çok sayıda geliştirici, kripto para cüzdanları, finansal uygulamalar, merkezi olmayan pazarlar, oyunlar ve çok daha fazlası gibi Ethereum platformlarını kullanarak uygulamalar geliştiriyorlar. Şüphesiz, Ethereum interneti kullanma şeklimizi değiştirdi. Ethereum platformu kullanılarak geliştirilen merkezi olmayan uygulamalar, İnternet kullanımını dönüştürdü.

En güncel Ethereum haberleri için Türkiye’de “Ekonomide Kripto Para Gündemi” mottosuyla faaliyet gösteren Coinkolik’i takip edebilirsiniz.

Ethereum Nasıl Üretilir?

Ethereum konusunda belki de en çok merak edilen konu, üretimidir. Bitcoin ile benzer şekilde ve aynı teknoloji ile üretimi yapılabiliyor. Blok zinciri teknolojisi ile geliştirilen Ethereum’da yeni Ether üretebilmek için GPU yani grafik işlemlerini yapan ve ekran kartı üzerinde bulunan işlemciye sahip olmak gerekiyor. Daha kısa haliyle CPU yerine GPU madenciliği ile üretiliyor.

Bitcoin’e göre daha basit bir üretim metodu olması, Ethereum’u cazip kılıyor. Üstelik Windows bilgisayarlarda bile birkaç temel bileşen ile üretilmesi mümkün. Sahip olmanız gereken donanımların başında ise GPU’lar geliyor. Daha sonra ise Ethereum’larınızı koyacağınız dijital cüzdanı oluşturmalı ve bir havuza dahil olmalısınız. Bireysel olarak da Ethereum üretmeniz mümkün; ama bir havuz sayesinde daha hızlı kazanmaya başlayabilirsiniz.

Birçok sanal cüzdan uygulamasından birisini seçip, havuza dahil olduktan ve gerekli programları bilgisayarınıza yükleyip hesaplarınızı oluşturduktan sonra üretime geçmeniz mümkün.

Blok zincir (Blockchain) Nedir?

Blokzincir, çevrimiçi (online) bir hesap defteri gibidir. Blok zincir yazılımı her türlü veriyi takip etmek için kullanılabilen dijital bir defterdir. Bu yazılım, diğer pek çok şeyin yanı sıra, mal akışını, para hareketlerini, sanat eserlerinin veya şiirlerin kime ait olduğunu takip edebilir. Sağlıktan nakliyeye spordan sanata, tasdik işlemlerinden oy kullanmaya kadar pek çok alanda blok zincir teknolojisi kullanılabilir.

Blokzincirler, bilgileri değişmez bir şekilde depolama yetenekleri ile ayırt edilir; yani bilgiler değiştirilemez veya hack’lenemez. Her blok zincirin temel işlevi dijital bilgileri, “blok” adı verilen ve değiştirilemeyen koleksiyonlarda gruplandırmaktır. Bir blok veriyle dolduğunda, kalıcı bir kayıt haline gelebilmesi için, oldukça karmaşık bir işlem gerçekleştirilir. Her blok, her iki bloğun içeriğine başvuran bir kodla, bir sonraki bloğa bağlanır. Bu yüzden ona “zincir” denir.

Bilgisayarını kullanarak bir blok zincire katılan herkes, blok zincirde bir “düğüm” olarak kabul edilir. Bir zincirde binlerce, hatta milyonlarca düğüm olabilir. Tasarımın asıl başarısı, blok zincirin bu düğümlerin her biri ile çoğalması ve sürekli olarak güncellenmesidir.

Blok zincirler şeffaflığın yanı sıra yüksek derecede gizlilik sağlar. Blok zincir kullanan bir kişinin (veya makinenin) kimliği bir kod dizisinin arkasında gizlidir. Bu kişi kimliğini kendisi açıklamadıkça kim olduğu bilinemez. Ancak bu kimlik tarafından yapılan işlemler şeffaftır. Bitcoin ve Ethereum en popüler blok zincir ağlarıdır. Blok zincir teknolojisinin en bilinen ürünü ise kripto para birimleridir.

Ethereum Platformunun Faydaları Nelerdir?

Ether para birimini elde etmek Bitcoin’den daha hızlıdır ve dolaşımda Bitcoin’den çok daha fazla eter birimi vardır. Merkezi olmayan uygulamalar blockchain üzerinde çalıştığından, blok zincirinin tüm özelliklerinden yararlanırlar.

Değişmezlik: Üçüncü bir taraf veri üzerinde hiçbir değişiklik yapamaz.

Yolsuzluk ve kurcalamaya karşı koruma: Uygulamalar, fikir birliği ilkesi etrafında oluşturulmuş ve sansürü imkansız kılan bir ağa dayanmaktadır.

Güvenli: Merkezi bir arıza noktası bulunmayan ve kriptografi kullanılarak güvenli hale getirilen uygulamalar, saldırı saldırılarına ve hileli faaliyetlere karşı iyi korunur.

Sıfır kesinti süresi: Uygulamalar asla kapanmaz ve hiçbir zaman kapatılamaz.

Şu anda, dünyanın dört bir yanındaki binlerce geliştirici, Ethereum’a uygulamalar geliştiriyor ve bugün birçoğunu kullanabileceğiniz yeni uygulamalar geliştiriliyor:

Türkiye’de Ethereum Nasıl Alınır?

Türkiye’de Ethereum’a daha doğrusu Ether’e (ETH) yatırım yapmak istiyorsanız bunun tek bir yolu vardır: kripto para borsalarını kullanmak.

Türkiye’de BtcTurk, Paribu gibi kripto para borsası olarak faaliyet gösteren birçok platform bulunmaktadır. Bu platformlar üzerinden Türk Lirası ile hızlı ve güvenli bir şekilde Ether alınıp satılabilir.

Kripto para borsalarından Ether alabilmek için borsada üyelik açmanız, üyeliğinizi doğrulamanız (kimlik doğrulaması), havale, eft veya kredi kartı ile para yatırımı yapmanız ve ardından Kolay Alış Satış seçeneği veya Market üzerinden alımı gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Sanılanın aksine kripto para borsaları aracılığıyla Ether ve diğer kripto para birimlerini almak oldukça kolay ve basittir. Tıpkı alım yapmak kadar satmak da oldukça basit bir şekilde yapılmaktadır.

Exit mobile version