Gündem

Sahte içkinin önüne geçilecek: EAST 2024’ün ilk çeyreğinde faaliyete geçiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen Etil Alkol Takip Sistemi (EATS), 2024 yılının ilk çeyreğinde tam kapasiteyle faaliyete geçecek. Sistem, sahte içki üretimi ve buna bağlı can kayıplarını önlemeyi hedefliyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan bir ilana göre, Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik temel alınarak, yasa dışı alkollü içki üretiminde kullanılan etil alkolün teknolojik yöntemlerle kayıt altına alınması amacıyla bir tebliğ hazırlanacak. 2024 yılının ilk çeyreğinde tam anlamıyla devreye alınacak olan bu sistem, etil alkol üretim miktarının belirlenmesi, piyasa hareketlerinin takibi ve kontrolü için geliştirilmiş bir çözüm sunacak.

Bakanlık sürekli takip edecek

Etil alkol üretim miktarı, işletmelerde monte edilen akış ölçer cihazları sayesinde tespit edilecek, ticaret internet üzerinde oluşturulan bir platform aracılığıyla gerçekleştirilecek ve dağıtım ise ulaştırma elektronik takip ve denetleme sistemi (U-ETDS) ile izlenecek. Ruhsatlı tesislerdeki üretim hatlarına debimetre (akış ölçer) cihazları monte edilerek etil alkol üretim miktarının yerinde tespiti sağlanmış durumda. Ayrıca, bu cihazlardan elde edilen veriler Bakanlığın veri merkezine elektronik ortamda aktarılarak ülkedeki etil alkol üretimi sürekli olarak izlenmeye ve kayıt altına alınmaya başlandı.

Proje kapsamında ihtiyaç duyulan yazılımların tamamı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde geliştirildi.