Ev kiralamada yeni dönem başladı! Bazı şartlara uymayan ev sahiplerine 1 milyon ceza…

Ev kiralama sisteminde yeni dönem başladı! Bazı şartlara uymayan mülk sahiplerine cezai işlem uygulanacağı bilgisi verildi. Söz konusu düzenlemeye göre cezai işlem uygulanacak yeni şartalar ile ilgili detaylar işte sizlerle...

Ev kiralamaları ile ilgili yeni dönem 2024 yılı itibariyle yürürlüğe girdiği bilgisi verilirken, düzenleme kapsamında evini 100 günden az süreyle kiralayan mülk sahiplerinin, evini yılda 4 defa kiralayanların yakın takibe alınacağı, belirlenen şartları yerine getirmeyen mülk sahiplerine ise rekor seviyede cezai işlem uygulanacağı bilgisi verildi

Günlük ev kiralamada yeni dönem!

2024 yılı ev kiralamayla ilgili yeni düzenlemeye göre, evini günlük kiraya vermek isteyen mülk sahipleri artık “izin belgesi” almak zorunda kalacağı bilgisi verilirken, söz konusu izin belgesi için ise binada bulunan tüm kat maliklerinin onayı gerekmekte olduğu bilgisi verildi. Günlük kiraya verilecek olan mülkler için kat maliklerinden bir kişinin bile onayı olmaması durumunda, kiralama için izin belgesi almasa mümkün olmayacak.

Mülk sahipleri, e-devlet üzerinden izin belgesi için başvuruda bulunabilecek. Söz konusu izin başvurusu işlemleri esnasında, kültür Bakanlığı aracılığıyla ilgili yetkililer de bu izni vermeden önce konuta gelip inceleme yapacağı bilgisi verildi.

Günlük kiralık evlerde yeni dönem!

Gerekli başvuru işlemlerini yapan mülk sahipleri söz konusu daireleri için uygun bir izin almasıyla birlikte mülk sahibine bakanlık tarafından plaket verilecek bu plaket konut girişine asılacak.

Kiralanan bir evde en fazla 12 kişi kalabilecek (3 yaşından küçük çocukların sayısı ise esas alınmayacak)

Binada en az 5 dairesi olan mülk sahipleri dairelerini günlük kiraya verebilmesi için iş yeri ruhsatı almak zorunda kalacak.

Evini 100 gününden kısa kiralayan herkes söz konusu kurallara uymak zorunda olduğu, Evini 100 günden daha uzun bir süre için kiralayanlar ise uygulamanın dışında kalacağı bilgisi verildi. Fakat, konut 1 yılda 100 günden uzun süreli kiraya verilirse sorumlusuna ceza kesileceği açıklandı.

İzin belgesi olmadan evini kiralayanlar da ise ağır yaptırımlar uygulanacağı ve evini izinsiz günlük kiralayanlara 100 bin TL ceza kesileceği, cezayı ödeyip 15 gün içinde izin almayıp evini kiraya vermeye devam eden kişilere ise 500 bin TL daha ceza uygulanacağı bilgisi verildi.

Söz konusu 2 cezaya rağmen halen izinsiz kiralama yapan mülk sahiplerine ise 1 milyon TL’ye kadar ceza kesileceği bilgisi verildi.

Exit mobile version