Ev Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat! 81 İldeki Ucuz Konutların Taksitleri Belli Oldu

81 ilde ev sahibi olmak isteyenler düşük taksit oranlarıyla ev sahibi olabilecek.

Son dönemde fahiş bir şekilde artan kira ve konut fiyatlarına karşı dar gelirliyi korumak için hareket geçen hükümet, dev sosyal konut projesinde aylık ödemelerin bütçeleri sarsmamasına dikkat ediyor. Bakan Kurum’un açıkladığı gelirin yüzde 30’u sınırı dikkate alındığında İstanbul’da ödenecek en yüksek aylık taksit 4.800 TL, diğer illerde ise 4.200 TL olacak.

Asgaride 1.650 TL Ödeme

Yüzde 30’luk gelir sınırı projeksiyonuna göre, aylık geliri 15 bin lira olanın taksit ödemesi 4 bin 500 lira, 12 bin lira olanın 3 bin 600 lira, 10 bin lira olanın 3 bin lira olması planlanıyor. Hükümetin bu yıl yaptığı zamlarla 5 bin 500 liraya yükselen asgari ücretle çalışan bir vatandaş ise, sosyal konut projesinde bin 650 lira taksit ödemesi gerçekleştirecek.

240 Ay Vade

Hiç evi olmayan vatandaşa 240 ay vadeli ve uygun taksitlerle konut, arsa ve işyeri imkânı sunulacak. Ayrıca 81 ilde olacak sosyal konutlar; yatay mimari, sıfır atık uyumlu, iklim dostu malzemeler, yenilenebilir enerji sistemi gibi özelliklere sahip olacak. Dev konut hamlesi kapsamında dar gelirliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve emekliler de ayrı kota içinde değerlendirilecek.

Konut sayısının yüzde 20’si 30 yaş altı gençlere ayrılırken, yüzde 20 için de emekli vatandaş için kota ayrıldı. 81 ilde 450- 500 bin konut ve işyeri yapılması planlanıyor.

Hiç Evi Olmayan Alacak

Konut projesine giremeyenler arsaya başvurup kendi evlerini yapabilecekler. Sadece hiç evi olmayan vatandaşın kullanımına açılacak Hazine arazileri, yine vatandaşın kendi için konut yapması adına uygun şartlarda uzun vadeli ödeme koşullarıyla satışa çıkarılacak. Vatandaş tek parselde kendi evini yapacak ya da talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alabilecek. İsteyenler ise müteahhitlerle anlaşacak.

Altyapıya sahip arsalar Ankara’da Gölbaşı, İstanbul’da Tuzla, Çatalca gibi bölgelerde satışa çıkarılacak. Artan maliyetlere rağmen yıllık 50 bin olan konut üretimini 70 bine çıkaran TOKİ, ağustos ayında da 100 bin yeni konut projesine ilişkin kampanya yapacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), vatandaşların alım güçleri dikkate alarak ağustos ayında 100 bin adetlik sosyal konut kampanyası başlatıyor.

TOKİ’nin Payı İlk Defa Yüzde 13,8’e Yükseltildi

TBMM KİT Komisyonunda sosyal konut projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ tarafından üretilen konut sayısının 1 milyon 100 bine ulaştığını söyledi. Dünyada yaşanan pandemi ve ekonomik krizlere rağmen 50 bin konut üretimini 70 bina çıkardıklarını dile getiren Bulut “Son üç yılda nitelikli ve yatay mimariyi esas alan yaklaşık 213 bin konut, sosyal donatılarıyla birlikte şehirlerimize kazandırılmış, 137 bin konutun da teslimi bu süreçte gerçekleştirilmiştir. 775 şantiyede toplam 144 bin konut, inşaatı da hâlen devam ediyor ve sadece şantiyelerde 70 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 2021 yılında Türkiye genelinde ilk el konut satışlarında TOKİ’nin payı ilk defa yüzde 13,8’e yükseltildi. Bu oran geçmiş dönemlerde yüzde 8 civarındaydı” dedi.

148,8 Milyon Faizsiz Kredi

Bulut, 2021 yılında 875 şehit ailesi ve yakınlarına 148,8 milyon lira faizsiz konut kredisi kullandırdıklarını belirterek “Bu yıl kullandırılan faizsiz konut kredisi kişi başına 241 bin liraya yükseltilmiş ve ilk beş ayda da 275 vatandaşımıza 63 milyon lira konut kredisi açılmıştır” diye konuştu.

Ömer Bulut, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında ise şu bilgileri verdi: TOKİ tarafından 179 bin konutun dönüşümü sağlandı. Ayrıca 45 ilde 108 proje yürütülüyor. Yaklaşık 73 bin konutun plan, proje ve inşaat süreçleri sürüyor. İstanbul’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında, 22 ilçede 35 projede toplam 27 bin konut ve ticari birimin üretilmesi noktasında önemli çalışmalar yapılmış; bu kapsamda, 12 bin 73 konut ve ticari ünitenin inşaatı, 15 bin konut ve ticari ünitenin de proje çalışmaları da devam ediyor.

Yatırımlara Hız Verdi

TOKİ olarak, bu yıl yaklaşık 50 milyar yatırım yapacaklarını dile getiren Bulut şöyle devam etti: İnşaatı devam eden 144 bin konuttan 64 bininin, 3 bin 200 iş yeri, 15 hükûmet konağı, 500 köy evi ve diğer sosyal donatıların tamamlanmasını planlanıyoruz. 220 farklı alanda yeni konut projelerinin ihalesi, 66 bin konutun da satış sözleşmesinin gerçekleştirilmesi yürütülürken 200 sektörün de üretimine, ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyoruz. TOKİ Başkanı sosyal konut kampanyasıyla ilgili olarak da “Yirmi yılda sosyal konut üretimin de başlattığımız kampanyalar gibi vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak bu yılın ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak. Buradaki konut sayısı da en az 100 bin olacaktır. İl il, şehirlerimizin talepleri doğrultusunda ve proje yerlerini de seçmek suretiyle hazırlıklarımızı tamamladık, inşallah ağustos ayı içerisinde de bu yeni 100 bin konut projemizi açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version