Ekonomi

Ev sahibi ve kiracı olan kişilerin bunu yapması gerekiyor: Vergi dairesi kapıya gelecek

Vergi dairelerinde yeni düzenleme gerçekleşti. Ev sahipleri eğer bunu yapmazsa ceza kesilecek. İşte detaylar...

Kira sözleşmesi ve banka ödeme dekontları yakından inceleniyor. Ev sahipleri ve kiracılara yönelik olarak düzenleme yapılırken Hazine ve Maliye Bakanı, kira gelirlerinin Mart ayı ile birlikte beyan edilmesi açısından gayrimenkul sahiplerine uyarı gerçekleşti. Bakan Mehmet Şimşek açıklama yapmasından sonrasında kiracılara vergi daire tarafından görüşme gerçekleşmesi adına tebligat yaparak kiracılardan kira sözleşmeleri, banka dekontları ve emlakçı belgeleri talebinde bulundu.

Vergi sorunlarına çözüm gerçekleşti

Vergilendirme tam yapılacakken bilgiye erişilmesi açısından Avukat Umut Metin, cezalandıran yöntem yanında vergilendirme yapılarak erişim isteniyor. Görülmeye gidilmediğinde vergi çözümü aranarak vatandaşlar kiracı bulunsa da görüşmeye icap ederek kira bedellerini öne sürüyor.

Avukat Umut Metin, kamu kaynağına ihtiyaç duymuş olduğu dönemde vatandaşın vergi yükümlülük durumlarını yerine getirilmesi açısından dürüst davranması gerekmiş olduğuna değinir kendi kendisine karşı olarak doğru beyanda olması açısından görüşmeler icap etmiş olduğu ifade edildi.

Belge ve bilgilere ibraz edilmeli

Gelir vergilerinin beyan etmediği durumda Gayrimenkul danışmanı bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, denetimlerinde büyük rol oynamış olduğu ymiş dönemlere ait olan ek vergi tahsilat yapılmasına neden olduğu belirtildi. Tebligatları ellerine ulaşan kiracılar aslında ödemiş oldukları kira bedellerini kira açıklaması yapmadan da olsa beyan etmeleri gereklidir.

Vergi inceleme durumları başladı

Vergi incelemesinde temel amaç ödenmesi gerekli olan vergilerin doğrulanmasında araştırma gerçekleşirken bunların tahsil edilmesinde özetleme gerçekleşmektedir. Özelacıklı, Vergi Denetim Kurulu tarafınca yapılan araştırmalar ile birlikte inceleme ya da denetimden dolayı vergi inceleme gereği olmaktadır.

Kiracı olan kişilere ceza işlemi uygulanıyor

İş yerleri ve konut kiralama yapılması açısından tahsilat ödemeleri banka ya da posta yolu ile düzenleme yapılan belgeler üzerine ibraz yapılarak gelir vergi genel tebliği ne bakılarak zorunlu duruma geldi. Gayrimenkul danışmanı bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, konutlar için 500 Türk Lirası ve üzerinde kısa vadeli bulunan kiralamalarda ise miktarlarda bakılmadan tüm kiraların bankadan yatırılması gerektiğini belirtti. Vergi kanunun 355. Maddesi ile o yılda belirlenen tutarsan az olmaması üzerine işleme alınıp yüzde 5 oranı üzerinden özel usulsüz cezası kesiliyor.