Editörün SeçtikleriEkonomi

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 16 gün sonra yeni dönem başlıyor

Temmuz ayına yaklaşırken, ev sahipleri ve kiracılar, kira zamlarının gelecek sınırlarını araştırırken detaylar da belli olmaya başladı. Bu noktada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sınırın kalkması gerektiğini vurgularken  Bakan Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ayrıntıları bildirdi. Bakan Şimşek açıklamalarında zam sınırının kaldırılması gerektiğini belirtti ve piyasa koşullarının fiyatları belirlemesi gerektiğini ifade ederek sınırlamanın devam etmesi için bir sebep olmadığını aktardı.

12 AYLIK ORTALAMA ALINACAK

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan da bu konu hakkında açıklama yaptı ve Temmuz ayında kira zamlarının TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması üzerinden belirleneceğini duyurarak kiracılar için önemli bir bilgi kaynağı olacağını ifade etti.  Konu ile ilgili olarak kiracılar, kira dönemi dolduğunda TÜFE’ye göre belirlenen zammı yapabilecekleri belirtilerek kiracıların yasal sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlayacak bir adım olduğu da vurgulandı.

TÜFE AZ BULUNURSA NE OLACAK?

Hakan Akdoğan’a göre, ev sahipleri TÜFE’yi az bulmaları durumunda kiracılarına ek bir zam yapamayacakları ifade edilerek yasal olarak kiracının ödeyeceği kira bedeli TÜFE kadar artarken, ev sahipleri farklı bir uygulama yapamayacakları aktarıldı. Bu noktada  TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon verileri, kiralardaki zam oranlarını belirlemek adına önemli bir kaynak oluştururken bu verilerin, kira artışlarının temel alınmasında etkili olacağu paylaşıldı.