Konut kiralarında uygulanan yüzde 25’lik tavan zam sınırı, 2 Temmuz 2024 tarihinde sona ereceği belirtilerek bu sınırın devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruduğu ve eğer uygulama devam etmezse veya yeni bir sınır belirlenmezse, kira zamları 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacağı bildirildi. Bununla beraber bu durumun milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendirdiği aktarıldı.
Enflasyon Ortalaması ve Zam Potansiyeli
Uygulamaya devam edilmezse, kira zamları önceki dönemlerde olduğu gibi 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirleneceği ifade edilerek Mart 2024 enflasyon verilerine göre, 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 55,91 olarak gerçekleştiği bunun da enflasyonun yüzde 25’lik tavan zam sınırı olmadığında ev sahiplerinin mart ayında en fazla yüzde 55,91 oranında zam yapabileceği anlamına geldiği duyuruldu. Ancak, temmuz ayında enflasyon ortalamasının ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.
Tavan Uygulamasının Etkisi ve Beklentiler
Konu ile ilgili olarak son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonunda enflasyonun yüzde 44 civarına gelmesi beklendiği ifade edilerek bu beklentinin gerçekleşmesi için ise yılın geri kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 2,5 olması gerektiği ve bu durum, kira zamlarının ne yönde şekilleneceğine ilişkin tahminleri etkilediği bildirildi.
Kira Yenileme Zamanı ve Zam Oranları
Kira kontratlarını temmuz ayında yenileyecek olanlar için tavan zam oranı yaklaşık yüzde 64,6 civarında olacakken, ağustos ayındaki yenilemelerde bu oran yüzde 70,9’a çıkacağı bildirilerek sonraki aylarda bu oranın düşmesi beklendiği ve bu durumun arkasında ise baz etkisi etkili olduğu aktarıldı.
Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu ve Kira Düzenlemesi
Merkez Bankası’nın şubat ayında yayımlanan Enflasyon Raporu’nda kira düzenlemelerine ilişkin önemli ifadeler yer aldığ hatırlanırken rapor, kira düzenlemesinin devam etmeyeceği yönünde sinyaller verirken, bu durum konut piyasasını nasıl etkileyecek, gelecekte ne gibi sonuçlar doğuracak, izlenmesi gereken önemli bir gelişme olarak öne çıktığı bildirildi.