Ev sahipleri dikkat! Maliye Bakanlığı inceleme başlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi için yapılan çalışmalar kapsamında, tapu ve nüfus verilerinin incelenerek kira geliri potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini belirtti. Şimşek, kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasını önlemeye yönelik açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz yılın mart ayında başlatılan kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlama amacıyla gerçekleştirilen çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının kayıtlı mükelleflere yönelik hizmetlerinin yanı sıra kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

Banka ve tapu kayıtlarına bakılacak

Şimşek, 2023 yılında kira gelirlerine ilişkin 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındığını açıklarken, bu yılın kira geliri beyan dönemine yaklaşıldığını ve bu süreçte kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak adına çalışmaların hızlandırıldığını belirtti. Banka ve tapu kayıtları gibi verilere dayanılarak yapılan kontrollerle mükelleflerin beyan dışı bıraktıkları gelirleri beyan etmelerinin sağlandığını söyleyen Şimşek, vergi uyumunu artırmak amacıyla mükelleflere kısa mesaj yoluyla hatırlatmalar yapıldığını ifade etti.

Denetimler artırılacak

Bakan Şimşek, bu yıl yapılan çalışmalarda kira gelirlerine yönelik denetimlerin daha da geliştirilerek devam ettiğini belirterek, Türkiye İstatistik Kurumunun verilerinin de çalışmalara dahil edildiğini açıkladı. Jeodezik haritada belirlenen bölgede kira geliri potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini ifade eden Şimşek, bu konutlarda yapılacak fiili tespitlerle kira geliri elde eden mükelleflerin belirleneceğini söyledi.

Bu çalışmaların neticesinde elde edilen bilgilerin, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontrollerin gerçekleştirileceğini belirten Bakan Şimşek, beyan dönemi öncesinde yapılan hatırlatmaların devam ettiğini ve uyumsuzluk tespit edilen mükelleflere yasal işlemlerin başlatılacağını vurguladı. Ayrıca, kira geliri beyannamelerinin elektronik ortamda kolayca verilebileceğini hatırlatan Şimşek, vatandaşları bu kolaylıktan yararlanmaya davet etti ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılında yapılacak çalışmalara destek çağrısında bulundu.

 

Exit mobile version