Ev sahipleri dikkat! O paralar geri iade ediliyor: Paranızı almayı unutmayın

Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, yüksek konut fiyatlarının yanı sıra tapu işlemleri sırasında karşılaştıkları ek masraflarla da mücadele etmek zorunda kalıyorken son gelen haberler bu zorluğu bir nebze hafifleteceği ifade edildi. Bu doğrultuda tapu harçları ile ilgili önemli bir düzenleme hayata geçirildiği ve bu düzenleme, ev alacak vatandaşları sevindirdi ve paraların iade edileceği aktarıldı.

İADE NASIL OLACAK?

Son dönemlerde yapılan incelemeler, ev alım satım işlemlerinde gereksiz harç ödemeleri yapıldığını ortaya koyarken kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılan evlerde, tapu harcı muafiyeti uygulandığı ve bu durumdan habersiz olan pek çok vatandaş, bu harcı ödeyerek ekstra masrafa katlandığı hatırlanıyor. Şimdi ise bu ödemelerin geri alınabileceği müjdesi verilirken Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz bir açıklama yaptı. Kiraz açıklamalarında 25 Temmuz 2014 tarihinden sonra ev alanlar, tapu harcı iadesi için başvuruda bulunabileceklerini ifade etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN GEÇERLİ

Bu iade düzenlemesi, yalnızca kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılan konutlar için geçerli olacağı ifade edilerek başvuruların 5 yıl içinde yapılması gerektiği belirtilerek konut sahiplerinin geri ödeme hakkından yararlanabilmeleri için belirli bir süre zarfında başvuru yapmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılan konutların belgeleriyle birlikte başvuru yapılması şart.

BAŞVURU DETAYLARI

Tapu harcı iadesi için başvurular, ilk aşamada tapu dairelerinde yapılacağı aktarılarak bu süreçte, başvuruların ilk 30 gün içinde tapu dairesine yapılması gerektiği ve ardından süreç, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütüleceği vurgulandı.  Başvuruların geçerli olabilmesi için, konutun kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapıldığını gösteren belgelerin sunulması gerekecek.

Exit mobile version