Ev sahipleri ile kiracılar anlaşamıyorsa; arayı TBMM’nin görevlendirdiği arabulucular bulacak! Yeni uygulama ekim ayı itibariyle yürürlükte…

Özellikle iki kişi arasında yaşanan anlaşmazlıklarda devreye giren arabulucuların şimdilerde çok sık anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri ile kiracılar arasında da diyalog kurmak için göreve hazırlandığı öğrenildi. Özellikle kira zammı noktasında uyuşmazlıkların artmaya başladığı şu günlerde arabuluculuğun önemine değinen Dr. Avukat Arabulucu Umut Metin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) hazırlık içerisinde olduğunu belirterek, konuya ilişkin detaylı bilgi verdi.

ARABULUCU UMUT METİN, KİRACILAR İLE EV SAHİPLERİ ARASINDAKİ SORUNUN ÇÖZÜMÜNE DEĞİNDİ

Yeni bir uygulama olmayan arabuluculuk sisteminin artık ev sahipleri ile kiracılar arasında da kullanılacağına dikkat çeken açıklamalarda bulunan Dr. Avukat Arabulucu Umut Metin, “Toplumun sorunlardan arınması için sorunlardan hızlı arındırılacak mekanizmalara ihtiyaç var. Arabuluculuk elimizdeki en güçlü enstrüman. Toplumun en yoğun yaşadığı sorunlardan birisi kira sorunu. Barınma bir ihtiyaç, konuta talep var. Mülk sahipleri ve kiracılar arasında uyuşmazlıklar olabiliyor. Arabuluculukta sorunlar 1 günde bile çok kısa sürede çözülebilirken diğer yandan mahkemeler yıllarca uzayabiliyor’’ ifadelerini kullandı.

ARABULUCULAR İÇİN BELİRLENEN TARİH EKİM AYI

Kiracılar ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için arabulucuların kullanımına ilişkin tarihi ekim olarak tahmin eden Dr. Avukat Arabulucu Umut Metin, “Kira konusunda arabuluculuk bugüne kadar uygulanabiliyordu. Yeni düzenleme yasalaştığı takdirde arabuluculuk zorunlu hale gelecek. Öncelikle taraflar anlaşmak için çaba sarf edecekler. Ev sahibi ve kiracılar uyuşmazlık yaşadığında arabulucuya gitmeden dava yoluna gittiklerinde dava usulden reddedilecek. Tüm kiralama sorunlarında arabuluculukta çaba sarf etmek durumunda olacağız. Bu düzenlemenin kiracı ve ev sahibi için de faydalı olacağını düşünüyorum’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

ARABULUCU UMUT METİN’E GÖRE EN ÇOK ANLAŞMAZLIK “KİRA ZAMMI” KAYNAKLI

Kiracılar ile ev sahipleri arasında temel sorunların kira zammı ve tahliyelerden kaynaklı olarak yaşandığına dikkat çeken Dr. Avukat Arabulucu Umut Metin, arabuluculuk sisteminin nasıl işleyeceğini ise; “Bunun dışında ihtiyaç halinde kiracının evden çıkarılma sorunu da yaşanabiliyor. Adliyeye gitmeden bu sorunlar arabuluculuk ile çözülebilecek, dava açmaya gerek kalmayacak. Arabulucuya, arabuluculuk merkezlerine Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan arabuluculuk daire başkanlığına başvurular yapılabilir. Arabulucunun uygulama alanının genişletilmesi lazım. Son dönemde örnek bir başarı gösteriliyor” sözleri ile anlattı.

Exit mobile version