Ev Sahiplerine Müjde: Kira Gelirlerinde Vergi Muafiyeti Sınır Miktarı Yükseldi!

2024 senesinde kirada oturanlara müjde, yıllık 33 bin Türk Lirasına kadar olan kira gelirleri açısından artık vergi verilmeyecek. Bu gelişme ev sahiplerinin yüzünü güldürdü. İşte haberin detayları…

Türkiye de bulunan milyonlarca ev sahibi açısından 2024 yılında müjdeli bir başlangıç yapıldı. Yeni yılın getirmiş olduğu sürprizlerden biri de kira gelirleriyle ilgilidir. Kira geliri üzerinden uygulanmış olan vergi istisna tutarı, ev sahiplerinin yüzünü güldüren artışla beraber 33 bin Türk lirasına yükseldi. Bu durum yıllık kira gelirleri 33 bin Türk lirası ve altında bulunan ev sahiplerini gelir ödemelerinden muaf hale getiriyor.

Kira gelirlerinde vergi muafiyet duyurusu

2024 yılında kira gelirlerinde uygulanan istisna tutarları önceki sene 21 bin Türk lirası olarak belirlenmişti. Bu artış özellikle büyük şehirlerde kira bedellerinin yükselmesiyle mücadele içerisinde olan kiracılar açısından nefes alma imkanı sunmakta. Kira gelirleri 33 bin Türk lirasının üzerinde bulunan ev sahipleri muafiyet durumlarından yararlanmayacak aynı zamanda vergi ödeme durumları devam edecek.

Kira vergisinde yeni düzenleme

Bu yapılan düzenleme kiraya verilen evlerden elde edilmekte olan gelirler açısından büyük bir kolaylık oluşturuyor. Kira gelirleri bu sınırın altında yer alan ev sahipleri, gelir vergi mükelleflerinden tamamıyla muaf olacak. Bu durum özellikle küçük esnaflar ve yıllık düşük kira gelirleri elde eden mal sahipleri açısından büyük avantaj sağlayacak.

Mevzuat üzerinde belirtilen bu koşulların dışında olan ve ticari, tarım ya da mesleki olan kazançlardan dolayı beyanname veren kişiler, bu kira istisna durumlarından yararlanamayacaklar. Ancak basit olan usullerde verilen vergilendirilmekte olan küçük esnaflar bu istisnadan yararlanacak.

Bu yıl düzenleme ev sahipleri kadar kiracıları da yüksek oranda etkilemektedir. Kira bedellerinde yaşanan artışlar hem kiracıları hem de ev sahiplerini büyük oran da etkiliyor. Vergi muaf oranlarının yükselmesi ev sahiplerinin yükünü hafifletmişken kiracılara da dolaylı yollardan katkısı olacaktır. çünkü ev sahiplerinin maliyetlerinde yaşanan azalma potansiyel olan anlamda da kira artış oranlarını da beraberinde etkilemektedir.

 

 

Exit mobile version