GenelGündem

Evden çıkmadan emekli olmak isteyenler dikkat: Devlet vergi almıyor, sağlıktan ücretsiz yararlanma hakkı veriliyor!

Türkiye’de corona virüsü salgını sürecinde bir çok vatandaş evden çıkmadan çalışmak istiyor. Evde kendi imkanları ile üreten yapan kadınlara ise vergisiz esnaflık hakkı sağlanıyor. Devlet tarafından tanınan hak ile beraber, evde üretim yapan kadınlardan vergi alınmıyor. Ayrıca bu çalışma şeklini seçen vatandaşlara sağlıktan ücretsiz faydalanma hakkı veriliyor.

Pandemi döneminde evden çıkmadan küçük işler yaparak para kazanan vatandaşlar vergiden muaf tutuluyorlar. Emekli olmak isteyen vatandaşlar primlerini 28 gün ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı sayılıyorlar.

Söz konusu haktan, motorlu taşıt kullanmamak şartı ile, bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satanlar faydalanabiliyorlar. Ancak hasılatı 240 bin lirayı aşması halinde muafiyet sağlanmıyor. Ayrıca evde imal edilen ürünlerin internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması şartı aranıyor.

Kimler faydalanabilir?

Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen vatandaşların18 yaşından büyük olma, zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmama ve sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmama şatlarını sağlaması gerekiyor.