Ekonomi

Evini kiraya veren herkesi ilgilendiriyor! 12 bin lira zam geldi

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2024 yılında uygulanacak gelir vergisi istisna ve indirim tutarlarını duyurarak ev sahiplerini ilgilendiren önemli bir düzenlemeye imza attı. Bu kapsamda, mesken kira gelirleri için uygulanan gelir vergisi istisnası tutarı 21 bin TL’den 33 bin TL’ye yükseltildi.

Yapılan bu güncellemeyle birlikte, bir yıl içinde elde edilen kira geliri 33 bin TL’nin altında olan ev sahipleri, gelir vergisi ödemek zorunda kalmayacaklar.

Önceki yıllarda 21 bin TL olan istisna tutarı, yeni düzenleme ile birlikte artırılarak ev sahiplerine maddi bir avantaj sağlanmış oldu. Buna göre, ev sahipleri kira gelirlerinin 33 bin TL’nin altında olması durumunda gelir vergisi ödemekten muaf tutulacaklar. Ancak elde edilen kira geliri 33 bin TL’nin üzerinde olan mükellefler, gelir vergisi ödemekle yükümlü olacaklar.

Ayrıca, gelir vergisi istisna ve indirim tutarları arasında yer alan diğer unsurlar da yeniden değerleme oranında artırıldı. Değer artış kazançları, arızi kazançlar ve diğer sermaye iratları gibi alanlarda da mevcut istisna tutarları güncellenerek yeni düzenlemeye uyum sağlandı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu güncelleme kararı, ev sahipleri ve gelir vergisi mükellefleri arasında merakla beklenen bir konuydu ve yeni yılda vergi ile ilgili birçok alanda değişiklik yaşandı.