Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Kandilli tarafından İstanbul için deprem uyarısında bulunuldu. İstanbul Silivri – Kumburgaz – Büyükçekmece’yi içine alan fay parçasında bir anormallik yaşandığını belirten Kandilli’nin açıklamasının ardından vatandaşların deprem endişesi arttı. Peki, evinizin altından fay hattı geçiyor mu? İşte fay hattı sorgulamasının yolları…

Türkiye’de 2020 yılında meydana gelen depremler nedeniyle 2021’de de deprem endişesi yaşanıyor. Bu nedenle vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak ediyorlar. Evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar haberimiz altında yer alan linklere tıklayabilirler.

Fay nedir?

Fay ya da kırık, iki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünerek zıt yönlerde hareketleri sonucu oluşan yapıya verilen isimdir. Kırıkların uzunlukları boyunca jeolojik tabakalar iki ayrı blok halinde yer değiştirir. Buradaki “kırık” terimi çatlaklarla karıştırılmamalıdır. Zira çatlaklarda kırılma yüzeyleri boyunca bir yer değiştirme, bir kayma söz konusu değildir. Bir çatlağın fay olabilmesi için fay aynası, tavan ve taban blokları ve atıma gerek vardır.

Fay hattı sorgulama

http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresi üzerinden tıklayarak harita üzerinden fay hattı sorgulama yapılabilir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde hizmete sunulan ekran üzerinden de fay hattı sorgulama yapılabilir.

AFAD’IN E-DEVLET ÜZERİNDEN GÖRÜNTÜLENEBİLEN HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ

MTA FAY HATTI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Exit mobile version