Evlenmek isteyen vatandaşlar nikah için gerekli evrakları araştırıyorlar. Peki, evlenmek için gerekli evraklar nelerdir? Evlilik başvuru süreci nasıl işler? İşte evlilik işlemleri hakkında bilinmesi gerekenler…
Nikah işlemleri için gerekli evrakları tamamlayarak resmi evlilik işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. egehaber.com Başvuru süreci, istenen belgeler, sağlık raporu ve evlilik beyannamesi hakkında bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.
Nikah İşlemleri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir
Nikah işlemleri için gerekli belgeler yasal çevrelerde belirlenmiştir. Özel durumlar olmadığı sürece tüm belediyeler tarafından istenen belgeler aynıdır. egehaber.com Nikah işlemleri için istenen resmi evraklar resmi nikah için zorunludur ve evlenmek isteyen her çift tarafından alınmak zorundadır.
Resmi nikah için gerekli evraklar;
Çiftlerin nüfus cüzdanları ve nüfus cüzdanı fotokopileri,
İkametgâh belgesi ve nüfus kayıt örneği,
18 yaşını doldurmamış kişiler için mahkeme kararı yahut aile izin belgesi,
Sağlık raporu,
Her iki taraftan 6 adet vesikalık fotoğraf,
2 adet 5,10’luk posta pulu,
Evlenme Ehliyet Belgesi olarak belirlenmiştir.
Nikah İşlemleri İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Nikah işlemleri dikkat edilmesi gerekenler çiftler tarafından merak edilmektedir. Uzmanlar ve belediyelerden bilgi almak bu konuda faydalı olacaktır. egehaber.com Uzmanlar ve belediyelerden derlenen bilgiler şu şekildedir;
Nikah başvurusunu son güne bırakılmamalıdır. Evlilik işlemleri için hazırlanan belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır ve bu tarihler içinde nikah başvurusu yapılmalıdır.
Kadınlar, anne kızlık soyadlarını kullanmak istiyorsa başvuru esnasında dilekçe ile durumu beyan etmelidir.
Nikah memurları sadece nikah salonlarında nikah kıymaz. Düğün esnasında nikah memurunun oraya gelmesini talep edebilirsiniz. Bunu da nikahtan önce başvuru esnasında bildirmek gereklidir. Bunun için ücret talep edilir.
Sağlık raporu ciddiyetle ele alınan bir konudur. Sağlık raporunu özenle alınmalıdır.
Mallarınızı ayırmak istiyorsanız noterden Mal Ayrılığı Sözleşmesi alınmalı ve başvuru esnasında verilmelidir.
Nikah İşlemleri Nüfus Kayıt Örneği ve Evlilik Beyannamesi Alma
Nikah işlemleri nüfus kayıt örneği ve evlilik beyannamesi önceki yıllar ile aynı protokolü izler. Nikah işlemleri kapsamında nüfus kayıt örneği, ister e-devlet sisteminden isterse de bağlı olunan nüfus müdürlüğünden temin edilebilir ancak öncelikle başvuru yapılacak belediyenin bu belgeyi isteyip istemediğini öğrenilmelidir çünkü bazı belediyeler nüfus kayıt örneği istemeyebilir.
Nüfus idarelerince aile kütük kayıtlarına dayanılarak düzenlenen ve nüfus açısından evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığını gösteren belge, evlenme ehliyet belgesi olarak adlandırılır.
Bu 2 belge de en yakın nüfus müdürlüğüne gidilerek temin edilir.
Nikah İşlemleri İçin Özel Durumlarda İstenen Belgeler
Nikah işlemleri özel durumlarda istenen belgeler kanunen zorunludur. Bu belgelerin başında iddet belgesi gelir.
İddet belgesi, kişinin boşandıktan sonra yeniden evlenmesi için gereken sürenin belgesidir. Bu süre kanunen 300 gün olarak belirlenmiştir. egehaber.com Yeniden evlenmek isteyen kişi kanunen 300 gün beklemek zorundadır. Bu belge mahkemeler tarafından verilmektedir.
Mal rejim değişikliği yapacak çiftler için gerekli belgeler de özel durum belgelerinden biridir. Mal değişikliği de kanuni bir süreçtir ve çiftlerin ikisinin de onay kapsamında mahkemelerce verilir.
Nikah İşlemleri İçin Sağlık Raporu
Nikah işlemleri sağlık raporu merak edilen konulardan biridir. Özel hastaneler ya da devlet hastanelerinden gerekli tüm testlere girilebilir fakat özel hastanelerden rapor alınamaz. Devlet hastaneleri de rapor vermez.
Girilen testler sonucunda sağlık raporu vermek ile yetkili tek kişi bağlı olunan aile hekimidir. Bu nedenle aile hekiminizin kim olduğunu mutlaka bilmeniz gerekmektedir.
Nikah İşlemleri Süresi
Nikah işlemleri süresi başvuru yapıldıktan sonra belediyeler tarafından değerlendirilmektedir. Bunun için öncelikle belgelerin tam ve doğru olarak ilgili kurumlara teslim edilmesi gerekmektedir. Nikah işlemleri resmi bir prosedür olduğu için bir anda gerçekleşmeyebilir. Özellikle evlenme taleplerinin çok olduğu yaz aylarında süre uzayabilir.
Kurumlarca işlemlerinin tamamlanma süresi 2 ve 4 gün arasında açıklanmıştır.
Kaynak: egehaber.com