Eylül ayı resmi kiralara ne kadar zam geldi? Resmi zam oranı yüzde kaç?

Pandemi sonrasında dünya yeni normale dönüşte büyük ekonomik sorunlar baş gösterirken özelliklede enflasyon rakamlarında sert yükselişler yaşanmıştı. Türkiye tüm dünyada enflasyon rakamlarının en çok yükseldiği ülkeler arasında yer alırken yaşanan yükseliş konut fiyatları ve ev kiraları da yüksek zamlara maruz kalmıştı.

Özellikle de kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükselişin mağduriyet yaşatması nedeniyle kiralık evlere yönelik yeni düzenlemeye gidilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yürütülen ortak çalışma kapsamında konut kiralarında yıllık artış oranı için yeni düzenlemeye gidilmişti.

EYLÜL AYINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ, KİRALAR KAÇ TL, NE KADAR ZAMLANDI?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamı ile kira artış oranı da belirlenmiş oldu. Ülkemizde resmi kira artışı yasal zam oranı sınırı TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre belirlenmekte olup yeni yasal düzenleme ile konutlarda ve işyeri kira artışı zam oranı için düzenleme yapılmıştı. Buna göre konutlarda kira artışı zam oranı 2023 yılının Temmuz ayına kadar yüzde 25 olarak ilan edilmişti.

İŞYERİ, OFİS, DEPO, DÜKKAN EYLÜL 2022 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ?

İşyeri kira artış oranı yeni kira zammı sınırı olan yüzde 25 kapsamı dışında kaldığı için bu ay ofis ve işyeri dükkan kirasına zam gelecek kiracılar yüzde 54,69 oranı ile karşı karşıya kaldı. Aylık kirası bin TL olan bir işyeri sahibi kiracısına en fazla 546,90 TL zam yapabilecek. Bu oranın aşılması yasak olacak.

Exit mobile version