Gündem

Eylül ayında 32 kadın öldürüldü! 18 kadının ölümü ise şüpheli

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Eylül ayı kadın ölümlerinin istatistiğini paylaştı. Bu ay 32 kadın öldürüldü, 18 kadının ölümü ise şüpheli. Öldürülen kadınların yine çoğu en yakınları tarafından öldürüldü. 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğü bilinmiyor.

Kadına şiddet dur durak bilmiyor. Eylül ayında 50 kadın öldürüldü. Böylece yılın ilk 9 ayında 234 kadın cinayete kurban giderken, 176 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bahaneli ya da bahanesiz kadınlarımız ölüyor ve maalesef hala gerekenler yapılmıyor.

Eylül ayında kadınlarımız hangi bahaneyle öldürüldü?

Bu ay 32 kadın cinayeti işlendi, 18 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 32 kadından 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1’i ekonomik bahane ile, 3 kadın ise asıl hedef olan kadınların yanında olmaları bahanesiyle öldürüldü. 16’sının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Kadınları yine en yakınları öldürdü

Eylül ayında öldürülen 32 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 1’i tanıdığı biri, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası olan bir erkek, 1’i kardeşi, 2’si oğlu tarafından öldürülmüştür. 1 kadını öldüren kişi ile yakınlığı tespit edilemedi. Bu ay kadınların yüzde 43’ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınların çoğu evlerinde öldürüldü

Kadınların 19’u evinde, 12’si sokakta, 1’i kamusal alanda öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 59’u evlerinde öldürüldü.

 Kadınlar en çok ateşli silah ile öldürüldü

Bu ay öldürülen kadınların 19’u ateşli silahlarla, 13’ü kesici aletlerle öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 59’u ateşli silah ile öldürüldü.

Eylül ayında 11 kadın cinayetinde, kadınların yanında aile üyeleri veya yakınları da öldürüldü veya yaralandı. Bu ay 3 fail aynı anda 2 kadın cinayeti birden işledi. İşlenen 2 kadın cinayetinde, kadının ailesinden 2 erkek öldürüldü. 4 kadın cinayetinde ise 6 aile üyesi veya yakını yaralandı.

Eylül ayında Ege Bölgesi’nde 5 kadın öldürüldü

-Manisa da 47 yaşındaki Meliha Uludağ ve 20 yaşındaki kızı Cansu Dönmez, Meliha Uludağ’ın eskiden birlikte olduğu Veysel Mızrak tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar etti.

-Afyon’da 83 yaşındaki Sıddıka Aysay, evli olduğu Gazi Aysay tarafından 32 kere bıçaklanarak öldürüldü.

-İzmir’de yaşayan 35 yaşındaki Ezgi Gülizar, eskiden evli olduğu E.S. tarafından bulundukları ilçe sağlık müdürlüğünün bahçesinde ateşli silahla vurularak öldürüldü.

-İzmir’de 78 yaşındaki Zeliha Ö., evli olduğu 92 yaşındaki İsmail Ö. tarafından faile küfrettiği bahanesiyle pompalı tüfekle vurularak öldürüldü.