Ekonomi

EYT düzenlemesi, staj mağdurlarının da yüzünü güldürecek! Bakan Bilgin açıkladı: “EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir…”

Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bir açıklama daha gerçekleştirmiş olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu kez ise, stajlarını 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapan vatandaşlar için açıklamalarda bulundu.

BAKAN VEDAT BİLGİN, STAJ MAĞDURLARINA SESLENDİ

EYT düzenlemesi kapsamında staj süresi sayılmadığı için sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden sonra kalan ve bu nedenle emeklilik konusunda mağduriyet yaşayan milyonlarca vatandaşa seslenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir” açıklamalarında bulundu.

ŞU AN SGK, STAJ PRİMLERİNİ EMEKLİLİĞE SAYMIYOR

Pek çok meslek kolunda yapılan stajlar, 5510 sayılı yasası kapsamında SGK tarafından emekliliğe hak ediş sağlamıyor. Şöyle ki, staj veya çıraklık sigortalarında yalnızca iş kazası veya karşılaşılabilecek olan meslek hastalıklarına karşı sağlık primleri yatırılıyor. Yani işveren staj sürelerinde emeklilik primi yatırmak ile zorunlu tutulmuyor. Bu da vatandaşların staj yaptığı süre kapsamının sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi anlamına geliyor. Hal böyle olunca da pek çok vatandaş stajını 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapan, ancak işe başlama tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olanlar EYT kapsamına alınamıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yaptığı açıklama sonrası ise, bu mağdurlar için bir umut doğmuş bulunuyor.

AVUKAT VE DOKTORLAR STAJ SÜRELERİNİ BOŞLANMA KAPSAMINDA EMEKLİLİĞE DAHİL EDEBİLİYOR

Öte yandan sigorta kanunları kapsamında bazı meslek grupları stajlarını emeklilik haline saydırabiliyor. Özellikle avukat ve doktorların uzun staj yapması nedeniyle bu meslek grubuna sahip olan kişiler, borçlanma usulünü yerine getirmek kaydıyla sigorta başlangıç tarihini staj tarihine kadar geri çekebiliyor.