EYT kapsamına girecekler belli oldu; bu kapsamda iseniz özellikle prim ve kesenekleri kontrol etmeyi ihmal etmeyin! Yoksa…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, kısaca EYT, düzenlemesinde sona gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, vatandaşın ve uzmanların gündemini de EYT haline getirdi. Bu kapsamda Türkiye Gazetesi’nin yazarı İsa Karakaş da bugünkü köşe yazısında “EYT’lilerin 25 Yıllık Sigorta Süresi Nasıl Belirlenecek?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Bu yazı ile EYT düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmeden önce dikkat edilmesi gerekenleri kaleme alan İsa Karakaş, yazısının ‘Sigortalılık Süresinin Başlangıcını Etkileyen Durumlar’ kısmında EYT düzenlemesi bekleyenleri uyardı.

PRİM VE KESENEK ÖDEMELERİNE DİKKAT

Konuya ilişkin yazısında istisnai durumlar da dahil olmak üzere pek çok noktaya değinen İsa Karakaş; “SSK tarafından devralınan sandıklara tabi olarak ilk defa prim veya kesenek ödenmeye başlanılan tarih sigortalılık süresinin başladığı tarih olarak dikkate alınmaktadır. Diğer yandan belirli istisna ve dönem öncesi sigorta girişi olanlar hariç olmak üzere genel olarak Emeklilik (malullük, yaşlılık ve ölüm) sigortalarının uygulanmasında, 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilmektedir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri ise emeklilikte sadece prim ödeme gün sayılarının hesabında dikkate alınmaktadır” dedi.

BİRDEN FAZLA SİGORTALILIK HALİNDE EN ESKİ TARİHLİSİ ÖNEMLİ

Sigorta kolunun birden fazla noktasında hizmet veren kişiler için de önemli uyarılarda bulunan İsa Karakaş; “SSK (4/1-a) sigortalılarının ilk işe giriş tarihi ile primlerin ödenmeye başladığı tarih farklı ise, prim ödenmeye başlanan tarih sigortalılık süresinin başlangıcı olarak esas alınmaktadır. Bu nedenle EYT’lilerin bu duruma dikkat etmeleri, EYT kanunu çıkmadan önce bir an evvel düzeltilmesi için yasal yollara başvurmaları lehlerine olacaktır. Sigortalıların, birden fazla sigortalılık hâline tabi hizmetlerinin bulunması durumunda ise sigortalılık başlangıç tarihi en eski olanı, sigortalılık süresinin başlangıcı olarak dikkate alınacaktır. Yine farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi hizmetlerin birleştirilmesi hâlinde, birleştirilen hizmetin başlangıç tarihi sigortalılık süresinin başlangıcı olarak değerlendirilmektedir” ifadelerine yazısında yer verdi.

KARAKAŞ, 1998 VE 1999 YILLARINDA İLK DEFA SİGORTALI GİRİŞİ BULUNAN ERKEKLERİ UYARDI

Yazısının sonunda 1998 ve 1999 yıllarında ilk defa sigortalı girişi bulunan erkekleri uyaran İsa Karakaş; “Bazı hizmet borçlanmalarının kişinin sigortalılığının başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılması hâlinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye gidilmek suretiyle tespit edilmektedir. Bu durum askerlik borçlanmasında söz, doğum borçlanmasında söz konusu değildir. Netice itibarıyla EYT Kanunu çıkmadan özellikle 1998 ve 1999 yıllarında ilk defa sigortalı girişi bulunan erkek EYT’lilerin bu durumlar muvacehesinde durumlarını gözden geçirmeleri lehlerine olacaktır” diyerek, yazısını noktaladı.

Exit mobile version