Milyonlarca vatandaşın yakın takibinde olan EYT düzenleme çalışmaları ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı.
EYT Nedir, EYT Düzenlemesi Nasıl Yapılacak?
EYT, 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan milyonlarca vatandaşın emeklilik hakkına sahip olmasının önünde engel olarak durmaktadır. Yaşa takıldığı için emeklilik hakkını elde edemeyen vatandaşlar için bu yıl içerisinde çalışmaların yapılması planlanmaktadır. Yetkililerden gelen açıklamalara göre EYT düzenlemelerinde 6 adım göz önünde bulundurulacaktır. Söz konusu adımlar ise şu şekildedir:
- EYT düzenlemesinin kapsamının belirlenmesi
- Emeklilik şartlarının tespit edilmesi
- EYT düzenlemelerinin mali boyutları ile ele alınması
- Maaş hesabının yapılması
- EYT düzenlemelerinin uygulama şekillerinin tespit edilmesi
- EYT düzenleme taslağının yazılması ve düzenleme çalışmalarının karara bağlanması
EYT Düzenlemelerine İlişkin Yeni Formül!
Ocak ayına girilmesi ile birlikte tekrar gündeme gelen EYT mevzusu, konuya ilişkin düzenleme yetkisine sahip olan kurumlar tarafından ele alınmaya başlandı. Bu kapsamda kulislerden gelen bilgilere göre EYT düzenleme çalışmaları kapsamında erkeklerin ve kadınların ayrı başlıklar altında değerlendirilecekleri ve kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9000 günü tamamlayanların emeklilik hakkına kavuşabilecekleri tahmin ediliyor.
Bakan Bilgin Müjdelemişti!
Geçtiğimiz haftalarda hem 3600 ek göstergeye hem de EYT düzenlemelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşı umutlandıran açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: “3600 ek gösterge düzenlemelerinde çalışanlarımızı ve emekçilerimizi koruyacağız. Temmuz ayı itibari ile enflasyon farkına karşı yaptığımız düzenleme çalışmalarının sürdüğünü belirtmek isterim. Yalnızca işçileri ya da memurları değil, emeklileri de kapsayan çalışmalarımız var. 3600 ek gösterge konusunu bu ayın sonu itibari ile çözüme kavuşturacağız. Son düzenlemelerden sonra da sözleşmeli ve EYT’li meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya önümüzde.”