Ekonomi

EYT’de son durum ne? EYT yasası ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?

5 buçuk milyon ülke vatandaşını direkt olarak etkileyen EYT düzenlemeler, bayram seyran dinlemeden arama motorlarında sorgulanmaya devam ediyor. Uzun yıllardır emekli olmalarına engel olan EYT kararının değiştirilmesine ilişkin taleplerde bulunan ve nihayet bu sene talepleri karşılık bulan 5 buçuk milyon vatandaş, hükümet kanalından konuya ilişkin bir açıklama yapılıp yapılmadığını merak ediyorlar.

EYT Ne Demek?

EYT, açıklanan resmi verilere göre ülke sınırları içerisinde yaşayan yaklaşık 5 buçuk milyon vatandaşın emekli olmasına engel olan bir karar olarak karşımıza çıkıyor. Bu karara bakıldığında, 1999 senesinde değiştirilmiş olan sigorta kanununun milyonlarca kişinin emekli olup, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş almalarının önüne geçildiği görülüyor.

Yıllar önce değişen sigorta kanunu kapsamında vatandaşların bir kısmının prim ödemelerini ve sigortalı hizmet sürelerini tamamlamış olmalarına rağmen yaş şartını sağlamadıkları için emekli olmaları engellendi. Bu kapsamda vatandaşların, bir süredir hükümetten bu kararın tekrar düzenlenmesini talep ettikleri biliniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müjdesini Verdi!

Sene başında kameraların karşısına geçen ve bakanlığın yıl boyu planlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenleme çalışmaları kapsamında önceliğin 3600 ek göstergede olduğunu sonrasında ise EYT yasasına ilişkin çalışmalara başlanacağını bildirmişti.

Bakan Bilgin’in açıklamalarından sonra umutlanan EYT’lilere, geçtiğimiz günlerde bir müjde daha verildi. 3600 ek gösterge çalışmalarının tamamlanması ve Meclis’ten geçmesinin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin, gerekli EYT dosyasının önlerinde olduğunu ve sene sonuna kadar dosyaların çözüme kavuşturulacağını bildirdi.

EYT Yasası Kimleri Kapsayacak?

Şimdiye kadar yapılan açıklamalara göre EYT düzenlemelerinin, sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan vatandaşları kapsayacağı biliniyor. 7 bin 200 ve 9 bin günlük prim ödemelerinin üzerinden bir düzenleme çalışmasının yürütüleceği konuşulsa da düzenleme çalışmalarının içeriğine ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı.