Ekonomi

EYT’de sona gelindi; kapsam, yöntem, aranacak şartlar tek tek ortaya çıkmaya başladı! İşte EYT ile ilgili güncel gelişmeler…

Bir süredir yapılacak düzenlemenin merak ile beklendiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in verdiği tarih gitgide yaklaşmaya başladı. Kasım ayının sonuna kadar taslağın ortaya çıkmasını düşündüğünü daha önceki açıklamalarında belirtmiş olan Vedat Bilgin, sonraki açıklamalarında ise, tek bir formülün masada olduğunu açıklamıştı. Şimdi de o formüle ilişkin önemli gelişmeler elde edildi.

EYT’DE FORMÜL 20 VE 25 YIL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in masada tek bir formülün yer aldığını açıklamasının ardından sosyal güvenlik uzmanların pek çoğu bu formülün kadınlarda 20 yıl çalışma, erkeklerde ise, 25 çalışma şartını kapsayan formül olduğunu iddia etmeye başladı. Bu formüle göre, çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan kadınlar için 20 yıllık çalışma süresi öngörülürken; erkekler için ise, 25 yıl çalışma süresi öngörülüyor. Öte yandan bu formülde gündem olan prim şartının 5000 prim ile 5975 prim aralığında olduğu konuşuluyor.

BORÇLANMALAR DEVREDE KALACAK

EYT düzenlemesi kapsamında kullanılacak formül henüz tahminlerden oluşsa da düzenleme kapsamında geçerliliğini koruyacak olan durumlardan birinin borçlanmalar olduğu biliniyor. Borçlanmalar ile eksik prim ve günleri tamamlamaya izin vermesi beklenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kadınlara doğum, erkeklere ise askerlik borçlanmasını EYT kapsamında da sunması bekleniyor.

SON 7 YILIN BELİRLEYİCİ OLMASI BEKLENİYOR

Öte yandan EYT ile ilgili kapsam veya yöntem gibi konular belirsizliğini korurken, henüz netleşmese de belirsizliğini koruyan bir başka konu da birden fazla sigorta kolundan primi olan vatandaşların nasıl ele alınacağı oluyor. Bunun için son 7 yıla bakacağı konuşulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın özellikle son 3,5 yıl ya da 3,5 yıla yakın olan sigorta kolunu seçmesi ve işlemleri bunun üzerinden gerçekleştirmesi bekleniyor.