Gündem

EYT’li vatandaşlar sağlık hizmetinden yararlanacak mı? TESK Başkanından önemli EYT açıklaması!

Türkiye sınırlarında yaşayan milyonlarca vatandaş, sigortalı olma süresini doldurmasına ve emekli olmak için yapılması gereken prim ödemesini eksiksiz bir şekilde yatırmış olmasına rağmen, daha önceden belirlenmiş olan kanuna göre yaş sınırını geçmediği için emekli olmayı başaramıyor. Bu yüzden oldukça mağdur olduğunu dile getiren vatandaşa, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken’den EYT desteği açıklaması geldi!

TESK Başkanı EYT’li Vatandaşlar İçin Devlete Çağrıda Bulundu!

Yaş kuralına takıldığı için emekli olamayan esnaf ve sanatkârlar için devlete çağrıda bulunan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yeni açıklamalara imza attı. Birçok esnafın ve sanatkarın destek verdiği Palandöken, EYT kuralı değiştirilmeyecek ise bile, esnaf ve sanatkarlara ve doğal olarak onların ailelerine, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının verilmesi gerektiğini ifade etti.

EYT’li esnaf ve sanatkarlara yönelik sağlık hizmeti kararının alınması için devletin ilgili birimlerine yılbaşı öncesinde çağrıda bulunan Bendevi Palandöken, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Emekli olmak için sigortalılık süresini dolduran ve prim ödeme yükümlülüğünü yerine getirip yaş haddinden bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Bu yüzden çok sayıda esnafımız ile aileleri mağduriyet yaşıyor. Başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere emekli olma koşullarını sağlayan ancak yaşa takılanların sağlık hizmetinden faydalanabilmesinin önü açılmalıdır.”

“Emeklilikte Sosyal Devlet İlkesi Esas Alınmalı”

Başta esnaf ve sanatkarların daha sonra da EYT’li olan diğer vatandaşların, sağlık hizmetinden yararlanması gerektiğini ifade eden Palandöken açıklamalarına şu sözler ile devam etti: “Emeklilikte sosyal devlet ilkesi esas alınarak, devlet baba evladına sahip çıkmalıdır. Emeklilikte yaşı beklerken çalışmayanlardan sağlık primi alınmamalı, onların sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmeleri sağlanmalıdır. Yaşı beklerken çalışanlardan ise sağlık primi alınmalıdır. Öte yandan esnaf ve sanatkârlarımıza sadece yatarak tedavilerinde değil, rapora dayanan hastalık ve ayakta tedavilerinde de geçici iş göremezlik ödeneği verilmelidir.”

EYT Düzenlemesi Ne Zaman Yapılacak?

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in bu açıklamaları üzerine EYT’li olan milyonlarca vatandaş, yeni dönem EYT düzenlemelerinin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde bu konu ile ilgili kararların 2022 yılının ilk yarısından sonra alınacağı bildirilmişti.