Ekonomi

Faizler artacak mı? Piyasaların gözü Perşembe toplanacak Merkez Bankası’nda! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde piyasalar, kritik faiz kararını bekliyor.

Toplantı, Merkez Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığında 23 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek, faiz kararı ise toplantı sonrasında saat 14.00’te açıklanacak. Ekim ayındaki toplantıda politika faizini beklentilere paralel olarak 5 puan artırarak yüzde 35’e çıkaran TCMB Para Politikası Kurulu, yeni bir faiz kararı alacak.

Politika faizlerinde beklenti 37,50

Ekonomistlerin beklentilerine göre, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 37,50’ye çıkartılması öngörülüyor. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Reuters’ın anketine katılan diğer ekonomistler ise politika faizinde yüzde 35 seviyesinden artış beklerken, tahminler yüzde 37.5 ile yüzde 40 arasında yer alıyor.

Hollanda merkezli bankacılık şirketi ING’nin ekonomistleri de Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık bir faiz artışı yaparak hız keseceğini öngörüyor. Piyasalardaki bu beklentiler, faiz kararının ekonomik gelişmeler ve enflasyon hedefleri doğrultusunda nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir gösterge olarak izleniyor.