Faizler bireyselde yüzde 6 ticari kredide yüzde 75 oranına ulaştı!

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası bankalar kredi faizlerini yükseltti. İhtiyaç kredilerinde faizler yüzde 6’ya, ticari kredilerde ise yüzde 75’e kadar çıktı.

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye çıkarmasının ardından bankalar da kredi faizlerinde artışa gitti. Zaten yüksek olan ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 40-200 baz puan, ticari kredi faizleri ise 700 baz puan yükseldi. İhtiyaç kredilerinde aylık faiz yüzde 6’ya, ticari kredilerde ise yıllık faiz yüzde 59-75’e çıktı.

Faiz artışı kredi faizlerini uçurdu

Merkez Bankası’nın faiz artışı, kredi faizlerinde hızlı bir yükselişe neden oldu. Geçen haftaya göre ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 2, ticari kredi faizleri ise yüzde 13,5 arttı. Bazı bankalarda ticari kredi faizleri yüzde 75’e kadar ulaştı.

İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 6’ya çıktı

Bankalar, geçen hafta ihtiyaç kredisi faizlerini de yükseltmişti. Bu hafta faizler daha da arttı. Bazı özel bankalarda ihtiyaç kredisi faizi yüzde 6’ya çıkarken, kamu bankalarında faizler yüzde 5,34 seviyesine yükseldi.

Ticari kredilerde faizler yüzde 75’e ulaştı

Ticari kredilerde faiz artışı daha da yüksek oldu. Bazı bankalarda ticari kredi faizleri yüzde 75’e kadar çıktı. Bankalar, ticari kredilerde aylık büyüme sınırını da yüzde 2’ye indirdi.

Kredi büyümesi sınırlandırılıyor

Merkez Bankası, kredi büyümesini sınırlandırmak için çeşitli önlemler alıyor. Ticari kredilerde aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye indirilirken, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde de büyüme sınırlamaları uygulanıyor.

Tahvil ihraçları artıyor

Yüksek faiz oranları nedeniyle şirketler kredi yerine tahvil ihracına yöneliyor. 2024 yılının ilk iki ayında tahvil ihraçları 127.3 milyar liraya ulaştı.

Tarımsal kredi faizleri de yükseldi

Sübvansiyonsuz tarımsal kredi faizleri de yükseldi. Bazı kamu bankalarında çiftçi kredi faiz oranı yüzde 51’e çıkarken, bazı özel bankalarda faizler yüzde 60’a kadar ulaştı.

Kredi kartı kullanımı artıyor

Parasal sıkılaştırma kredi kartı faizlerine yansıtılmıyor. Kredi kartı faiz oranı halen yüzde 3,66 seviyesinde. Bu durum kredi kartı kullanımının artmasına neden oluyor. Şubat ayında kredi kartları ile yapılan ödemeler geçen yıla göre yüzde 166 arttı.

 

 

 

 

Exit mobile version