Fed Döviz Kurunu Ateşleyecek! Fed Faiz Artırımı Türkiye Ekonomisini Korkutuyor

Uzman ekonomistlerin FED ‘in muhtemel faiz artırımına dair düşüncelerini paylaştılar. Ekonomistler dünyada ucuz finansmanın kalmadığını FED ‘in faiz artırımı yapması halinde döviz kurunun yükseleceğini ve zaten yüksek dolar kuruna bağlı artan enflasyonun daha da artacağına dikkat çektiler. Uzmanlar FED ’in olası faiz artırımından sonra ülkeden yüklü miktarda döviz çıkacağını ve bunun ülke ekonomisine yüksek enflasyon olarak yansıyacağını vurguladılar.

Prof. Dr. Erinç Yeldan Açıklamaları

Türkiye Merkez Bankasının faiz artırımına Türkiye’yi felakete götüreceğini dile getirine uzman. Türkiye ekonomisinin ucuz krediye dayalı olduğunu tüm dünyada genişleyen para politikaları ve sıcak para akışının pandemi ile bittiğini Türkiye gibi ülkelerin dış finansman kaynaklarına dayalı büyüme gösterdiğini bizim gibi ülkeleri zor günlerin beklediğini dile getirdi.

Döviz Kurunu Ateşleyecek

FED ‘in faiz artırımı ile ülkeden yüklü miktarda dövizin çıkacağını dile getiren Prof. Dr. Taner Berksoy normal şartlarda bu tarz bir çıkışın ülkeyi etkileyeceğini ancak durumların değişkenliğinden dolayı ekonomiye nasıl yansıyacağını tam kestiremediğini bildirdi.

Hakan Kara’dan Açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası eski Baş ekonomisti Ali Hakan Kara İstanbul Borsası’ndan gelişmekte olan yatırımcıların çekilmeleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamalar ile dikkatleri üzerine çeken eski baş ekonomist son zamanlarda İstanbul Borsasından çekilen yabancı yatırımcıların oranına dikkat çekti. Hakan kara yaptığı açıklamada son 3 yılda İstanbul borsasında ki yabancı yatırımcıların sayısının giderek azaldığını ve böyle devam ederse borsa da yabancı yatırımcının kalmayacağına vurgu yapan ekonomist biz bize kalacağız şeklinde açıklama yaptı. Kara açıklamasında İstanbul Borsası’nda yabancı yatırımcıların 2017 yılında yüzde 65 2020 yılında yüzde 55 2021 yılında yüzde 50 seviyelerine gerilediğine dikkat çekti. 2022 yılı için İstanbul Borsası’nda yüzde 37,03 yabancı yatırımcı oranına kadar düşeceğini vurguladı.

Exit mobile version