FED faiz oranlarını açıkladı altın tepki vermekte gecikmedi

ABD Merkez Bankası (Fed), bugünkü toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarını 22 yılın zirvesinde sabit tutma kararı aldı. Fed, gelecekte ek faiz artışlarına kapıyı açık bırakmaya devam ediyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısında federal fonlama faiz oranı yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı oybirliğiyle kabul edildi. Piyasa beklentisi, faiz oranlarının sabit tutulacağı yönündeydi.

Fed, bir sonraki faiz kararını 13 Aralık’ta açıklayacak.

Fed’in açıklamasında, ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü büyüme kaydettiği, istihdam artışlarının yılın ilk yarısına göre hafiflemiş olsa da güçlü olduğu, işsizlik oranının düşük olduğu ve enflasyonun yüksek seviyelerde olduğu vurgulandı. Ayrıca, uzun vadeli faizlerin ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturma ihtimaline dikkat çekildi.

Enflasyonun düşmesi gerekiyor

Açıklamada, ek bilgilerin ve bunların para politikasına etkilerinin değerlendirileceği ve enflasyonun yüzde 2 seviyesine dönmesi için uygun ek sıkılaştırma politikalarının boyutunun belirlenirken, para politikasındaki toplam sıkılaştırmanın ekonomik ve finansal gelişmeler, iktisadi aktivite ve enflasyon üzerindeki gecikmelere göre değerlendirileceği belirtildi.

Faiz oranları 22 yılın zirvesinde

Fed, Mart 2022’den bu yana 14 toplantısının 11’inde toplamda 525 baz puanlık faiz artışına gitmişti. Faiz oranları şu anda 22 yılın en yüksek seviyesinde.

ABD’de yıllık tüketici enflasyonu, geçen yılın haziran ayındaki yüzde 9 seviyesinin ardından haziranda yüzde 3’e gerilemiş, ancak eylülde yüzde 3,7’ye yükselmişti. Çekirdek enflasyon ise eylülde yüzde 4,1’e geriledi.

Fed’in kararı sonrasında, ons altın fiyatı 1978 dolar seviyesinde yatay seyretmiş, gram altın ise 1802 TL seviyesinde işlem gördü. ABD hisse senedi piyasaları, karar sonrasında artış eğilimini sürdürmüş ve Powell’ın açıklamalarının ardından hisse senedi endekslerinde hızlı bir artış yaşandı.

Dolar yatay seyrine devam etti

Karar öncesi 107 seviyesinde bulunan dolar endeksi, karar sonrasında hafif bir düşüş göstermiş, Dolar/TL kuru ise 28,33 seviyesinde yatay seyretmiştir.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar:

 

Exit mobile version