Küresel ekonomi piyasalarında gözler bir süredir ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı faiz kararındaydı. Geçtiğimiz yılın sonlarında ABD’de hızla yükselen enflasyon sonrası Fed’in enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artışına gidebileceği ve parasal sıkılaşmaya geçebileceği tahmin ediliyordu. Bu tahminler doğrultusunda piyasada, Fed’in 2022’de 3 veya 4 kez faiz artışı uygulayabileceği beklentileri oluşmuştu. Fed, Ocak ayında faizi sabit tuttuktan sonra Mart ayı FOMC toplantısında faizi 25 baz puan artırdı. Fed’in piyasa beklentilere paralel olarak aldığı faiz kararı sonrası, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, Fed’in daha agresif olması gerekebileceğini dile getirdi.
Fed Üyesi Waller’ın Açıklamaları
ABD Merkez Bankası’nın, Mart ayında politika faizinde artışa gideceği bekleniyordu ve Fed beklenen kararı da verdi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte oluşan belirsizlik nedeni ile Çarşamba günü FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına olumlu oy kullanan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, Fed’in faiz konusunda daha agresif olması gerekebileceğini ifade etti. Waller açıklamalarında, enflasyondaki yükselişi frenlemek için sonraki toplantılarda 50 baz puanlık faiz artışlarının gelebileceğini söyledi.
Konuya ilişkin olarak CNBC’ye açıklamalarda bulunan Waller, “Bu yıl ve gelecek yıl için enflasyonu etkilemek istiyorsak, önden yüklemeli faiz artışını tercih edebilirim. O nedenle gelecek birkaç toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı gerekli olabilir” dedi.
Fed’in Bilançosu 9 Trilyon Dolara Yaklaştı
Açıklamalarında öte yandan Fed’in bilançosunu küçültmeye başlaması gerektiğini belirten Fed üyesi Waller, olası küçültmenin gelecek ya da bir sonraki toplantıda başlaması gerektiğini de ifade etti. Bilindiği üzere ABD Merkez Bankası’nın bilançosu 9 trilyon dolara yaklaştı.
Fed’in 25 baz puanlık faiz artışına tek ret oyu veren Fed üyesi James Bullard, bu kararına ilişkin bugün yayımladığı açıklamasında, faizi bu yıl %3 seviyesine çıkarmayı önerdiği için ret oyu kullandığını söyledi.