FED’de 75 Baz Puanlık Artış Sesleri… Bu İhtimal İlk Kez Dile Getirildi!

Küresel çapta etkisini gösteren Covid salgının beraberinde getirdiği ekonomik olumsuzlar ve hali hazırda devam eden Rusya – Ukrayna arasındaki savaş tüm dünyayı ekonomik buhranlara sürükledi. Öyle ki yıllık enflasyon oranlarında gerçekleşen yükselişler insanların alım gücünü önemli ölçüde düşürdü. Sadece ekonomik olarak zayıf ülkeleri değil, ekonomi dünyasının devleri de bu olumsuzluklardan nasibini aldı. ‘Süper Güç’ olarak nitelendirilen Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon oranı son 41 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Fiyat istikrarını sağlama adına para politikalarında sıkı bir tutum sergileyen Amerika Merkez Bankası (FED) üst üste faiz arttırımına gitti. Mayıs ayının başında belirlenecek olan politika faizi için 50 baz puanlık artış bekleniyordu. Ancak o isim konuştu. 75 baz puanlık artış ihtimali ilk kez dile getirildi. İşte ayrıntılar…

Şahin görüşleriyle bilinen James Bullard konuştu

ABD’de enflasyon oranın son 41 yılın en yüksek seviyelerine gelmesiyle birlikte, FED yetkileri ve piyasa uzmanları arasında faiz artışının hızlanacağı söylemleri gittikçe yayılmaya başladı. Bu furyaya en son St. Louis FED Başkanı James Bullard katıldı. Yaptığı isabetli tahminlerle şahin görüşlü de denilen Bullard, en son bir sivil toplum kuruluşunda yaptığı sunumda konuştu. James Bullard yaptığı konuşmasında, FED’in faiz oranlarında 50 baz puanlık artış ile faiz oranını yüzde olarak 3.5 seviyesine yükseltilmesini gerektiğini dile getirdi. 75 baz puanlık artış ihtimaline de değinen Bullard, en son 1994 yılında böyle bir artışa gidildiğini ve on yıllık bir genişlemeyi de beraberinde getirdiğini açıklamalarına ekledi. Şu an için 75 baz puanlık arttırımın temel mesele olmadığını ancak bu ihtimalin yine de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Toplantı Mayıs’ta

FED para politikasını belirlemek için mayıs ayında toplanacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) önceden belirlenen yıllık takvime göre 3-4 Mayıs 2022 tarihinde toplanarak merakla beklenen faiz kararını açıklayacak.

Ancak bu toplantıdan önce gözler perşembe günü düzenlenecek olan IMF etkinliğinde olacak. FED Başkanı Jerome Powell’ın da etkinliğe katılacağı ve burada bir konuşma yapacağı biliniyor. Powell’ın vereceği sinyaller tüm piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Exit mobile version