Felçli hasta dijital bir avatar aracılığıyla tekrar konuşmaya başladı
Bilim insanları, felçli ve konuşamayan bir hastaya yapay zeka ile geliştirilmiş bir beyin implantı yerleştirdi. İmplant sayesinde hasta, dijital bir avatar aracılığıyla tekrardan sesli olarak konuşabiliyor.
18 yıl önce felç geçiren Ann Johnson, konuşma yeteneğini kaybetmişti. Ancak şimdi, bilim insanlarının geliştirdiği beyin implantı ve yapay zeka sayesinde, dijital bir avatar aracılığıyla tekrar konuşabiliyor.
Araştırmacılar, Ann’in beyninin yüzeyine bir dizi elektrot yerleştirerek beyin aktivitesini bilgisayarlara iletti. Yapay zeka algoritmaları bu beyin sinyallerini kelimelere çevirdi. Bir gecikme olmadan, ekrandaki dijital avatar, Ann’in düşündüğü kelimeleri sesli olarak söyledi ve duygularını yüz ifadeleriyle ifade etti.
Gerçek zamanlı iletişim mümkün hale geliyor
Bu çalışma, beyin implantlarının kullanılmasıyla gerçek zamanlı iletişimin nasıl mümkün hale gelebileceğini gösteriyor. Ann, şu anda bir cihaz kullanarak kelimeleri ekrana yazarak iletişim kuruyor, ancak bu yöntem oldukça yavaş. Yeni arayüz sayesinde dakikada daha fazla kelime üretebiliyor ve bu, doğal konuşma hızına daha da yaklaşıyor. Cihaz, Ann’in konuşma amacını yüzde 75 doğrulukla tanıyabiliyor.
253 elektrotlu beyin implantı
Bu sistem, 253 elektrotlu bir beyin implantına dayanıyor. Beyindeki bu elektrotlar, felçli olan Ann’in düşündüğü kelimeleri sinyallere dönüştürüyor. Yapay zeka, bu sinyalleri seslere çeviriyor ve kelimeleri oluşturuyor. Ayrıca, dijital avatar, Ann’in düşüncelerine dayalı olarak hareket eden yüz ifadeleriyle duyguları ifade ediyor.