Gündem

Finansal stres ve gelecek kaygısı Z ve Y kuşaklarını uykusuz bırakıyor

Empower adlı finansal hizmetler şirketinin Ağustos ayında gerçekleştirdiği ankete göre, 18 yaş ve üzeri 2 bin Amerikalı katılımcıdan elde edilen verilere göre, Z kuşağının yüzde 56’sı ve Y kuşağının yüzde 51’i mali durumları nedeniyle gece uykularını kaçırdıklarını ifade etti. Bu oran, ankete katılan X kuşağında yzüde 37 ve baby boomers kuşağında yüzde 20 olarak belirlendi.

Finansal stresin nedenleri arasında kuşaklar arasında önemli farklar görülüyor. Z ve Y kuşağı katılımcıları, özellikle konut konularında daha fazla stres yaşarken, X kuşağı ve baby boomers katılımcıları için siyaset, enflasyon ve artan mal ve hizmet maliyetleri daha fazla finansal stres kaynağı oldu.

Z ve Y kuşağı asla ev sahibi olmayacaklarını düşünüyor

Z ve Y kuşağı katılımcılarının yüzde 67’si yüksek ev fiyatları ve konut kredisi oranlarının finansal streslerine katkıda bulunduğunu belirtirken, bu oran X ve baby boomer kuşağında yüzde 38 olarak ölçüldü. 2022’de ABD’de ev sahibi olma oranının yüzde 65,8 olduğu verilerine rağmen, 39 yaş altı yetişkinlerin sadece yüzde 39’u bir mülke sahip.

Diğer bir ankette, emlak şirketi Redfin’in mayıs ve haziran aylarında 5 binden fazla kişiyle gerçekleştirdiği çalışma da benzer sonuçlar ortaya koydu. Ankete katılan Z ve Y kuşağı katılımcılarının yaklaşık üçte biri, konut kredisi oranlarının ev sahibi olmalarına engel olduğunu düşündüklerini belirtti. Y kuşağının yaklaşık beşte biri ve Z kuşağının yüzde 10’u ise hiçbir zaman ev sahibi olamayacaklarına inandıklarını ifade etti.