Fırçasız motorda devrim niteliğinde gelişme: 6 mühendis bir araya geldi; Türkiye’nin ilk yerli ve milli drone motorunu üretti! İhracat yolda…

Bu sene de gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında devam eden etkinliklerden birinden güzel bir haber geldi. Genç mühendislerden oluşan bir grup, yerli olarak ilk kez drone motoru üretmeyi başardı.

YERLİ VE MİLLİ İLK DRONE MOTORU ÜRETİLDİ

Bir süredir devam eden Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında yapılan etkinliklerden biri geçtiğimiz gün Samsun ilinin Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirildi. TEKNOFEST KARADENİZ adıyla yapılan etkinliklere katılan HEKZATECH isimli bir grup, Atatürk Üniversitesi mezunu 6 mühendisin bir araya gelerek oluşturduğu çalışma grubu sonrasında ilk kez yerli fırçasız motor üretmeyi başardı. Bu motoru drone aletine takan HEKZATECH, ürettikleri motor hakkında konuştu.

İLK PROTOTİPTEN YÜZDE 86 VERİM

TEKNOFEST KARADENİZ’de motorin sunumunu gerçekleştiren HEKZATECH Girişim Grubu adına konuşan Mühendis Emre Uğurlu, motorin Türkiye için önemine dikkat çekti. Uğurlu’nun konuyla ilgili açıklamalarında; “Bu fırçasız motorların Asya ve Amerika kıtasında üretimi yapılıyor. Başta TEKNOFEST takımları olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor. Biz bu sektörde başta Türkiye’de olmak üzere dünyada öncü olmak üzere bu girişimi başlattık ve ilk prototiplerimizi ürettik” ifadeleri yer aldı. Drone için kullandıkları motorunun yüzde yüz yerli ve milli olduğuna dikkat çeken Uğurlu, başarı oranlarını ise, “İlk prototipimizde yüzde 86 gibi bir verime ulaşarak bu alanda iyi bir başarı ürettik. Üretim aşamamız bir buçuk ayı buldu. Ancak AR-GE tasarım ve analiz çalışmalarımız toplamda 3 aylık bir sürece tekabül ediyor. Türkiye’de havacılık alanında fırçasız motor üretilmiyor. Asya ve Amerika kıtasına dağılmış şirketler var. Türkiye’de bu alanda bir rakibimiz bulunmamakta” ifadeleriyle kamuoyuna açıkladı.

HEKZATECH GİRİŞİM GRUBU, AVRUPA’YA İHRAÇ YAPMAYI HEDEFLİYOR

Ürettikleri yeni motor ile ilgili HEKZATECH Girişim Grubu adına konuşan Mühendis Emre Uğurlu, hedeflerini açıkladı. Drone motoruna ilişkin hedeflerini oldukça idealist tuttuklarını belirten Uğurlu, konuya ilişkin; “TEKNOFEST takımları başta olmak üzere zirai ilaçlama dronları, çekim yapan dronlar, kargo dronlarında motorlar yurt dışından geliyor. Biz bu noktada başta Türkiye olmak üzere dünyada öncü olmak istiyoruz. İthalatı bitirip ayrıca konumumuz itibariyle de motorumuzun seri üretimini yapıp Avrupa’ya da ihracat yapmayı hedefliyoruz” dedi. Ardından motorda seri üretim bandının yanı sıra talep bazlı üretim de yapmak istediklerini belirten Uğurlu; “Seri üretimin yanında ayrıca talebe göre de üretim yapıp bu konuda dünyada ilk olmak istiyoruz. Üretilen Asya ve ABD’deki motorlar seri üretim bandında ama talep ve isteğe göre motor üretimi yapılmıyor. Biz seri üretimin yanında isteğe ve talebe göre de motor üretmek istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Exit mobile version