Ekonomi

Fiyat Artışlarının Çözümü Perakende Yasası Mı? TESK Genel Başkanı Açıkladı!

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. Yaşanan pandemi sonrası ve son Ukrayna- Rusya savaşından sonra artan fiyatlara dikkat çeken Palandöken devletin vatandaş için yaptığı uygulamalardan bahsetti. Gıda ürünlerinde ki KDV’nin  %8’den  %1’e indirilmesinden bahseden TESK başkanı ayrıca zorunlu ihtiyaçlarda ki yüzde 18’lik KDV’nin de yüzde 8’e indirildiğini belirtti. Devlet vatandaş için gerekeni yapıyor sıranın zincir mağazalarda olduğunu vurgulayan Palandöken çözümün perakende yasasının çıkarılmasında olduğunu söyledi.

Fiyat İndirim İçin Perakende Yasası Şart!

Perakende yasasının çıkması gerektiğini aksi halde fiyat indirimlerinin hayal olacağını belirten TESK başkanı Palandöken zincir mağazaların tekelinde olan fiyat belirleme kozunun ancak perakende yasasının çıkarılması halinde mümkün olduğunu belirtti. Binlerce mağazası olan bir zincir mağazanın elinde ki ürün stoku sayesinde fiyat artışına sebep olduğuna dikkat çeken başkan ülke genelinde fiyat birliğinin perakende yasası ile sağlanacağını sözlerine ekledi.

Üretim Ülke Genelinde Arttırılmalı

Vatandaşın indirimli fiyatlarla ürünlere ulaşabilmesinin yolunun bölgesel üretim olduğunu söyleyen TESK başkanı her bölgede o yöreye uygun ürünlerin yetiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Köy ve kent üretim projelerine ağırlık verilerek özellikle organik tarım üretiminin arttırılması gerektiğini ancak bu sayede fiyatların düşeceğini belirten başkan aksi takdirde devletin kolluk kuvvetleri yardımı ile her mağazaya fiyat kontrolü yapılması gerektiği açıklamasında bulundu.

Zincir Mağazalarla Mücadele Edin!

TESK başkanı Palandöken neredeyse bedavaya üreticiden alınan ürünlerin vatandaşa daha pahalıya satılmasına dikkat çekerek zincir mağazalarla elimizden geldiği kadar mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Bunun da ancak perakende yasası ile mümkün olduğunu belirten TESK başkanı yoksa bu tekelleşme ile fiyatların düşmeyeceğini aksine artmaya devam edeceğini belirtti. Devletin yüzde 10’luk bir indirim uyguladığını hatırlatan başkan zincir mağazalarında fedakârlıkta bulunup bu yüzde 10’luk indirimi fiyatlarına yansıtmaları gerektiğini vurguladı.