EkonomiGündem

Fiyat etiketlerinde yeni dönem: Ticaret Bakanlığı yönetmelikte değişikliğe gitti! Fiyat indirimleri son 30 günün en düşük bedelinden uygulanacak

Türkiye’de, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler resmen yürürlüğe girdi. Bununla birlikte son 30 günün en düşük değeri üzerinden fiyat indirimi uygulanacak ve fiyatlarda indirim öncesi ve indirimli fiyat birlikte yer alacak. Geçtiğimiz günlerde temel gıda ürünlerinden alınan %8 oranındaki KDV tutarının %1 seviyesine çekilmesi ile birlikte bazı zincir marketlerde KDV indirimi öncesinde fiyatlara zam yapıldığı ve KDV indirimlerinin bu zamlar üzerinden uygulandığı iddia edilmişti. Gelen yeni karar ile birlikte artık son 30 gün içinde en düşük fiyat üzerinden indirim uygulanmasına karar verildi.

Ticaret Bakanlığı Yönetmelikte Değişikliğe Gitti

Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Daha önce indirimli satışlarda ve fiyat etiketlerinde uygulanacak olan kriterler yönetmelik ile belirlenmişti. Bu kapsamda etiket ve listelerde yer alan ibarelerin Türkçe yazılması zorunlu kılındı. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile birlikte artık ürün ambalajının satış fiyatından ayrı bir şekilde ambalajın teslimine ve iadesine ilişkin olarak varsa depozito bedeli ve bu bedelin tutarı da etiket ve listelerde yer alacak.

Perakende Malların Etiketlerinde Düzenleme

Ticaret Bakanlığı tarafından yönetmelikte uygulanan değişiklik ile birlikte, perakende olarak satışa sunulan mallara konulması zorunlu olan etiketlerde belirlenen kriterler de belli oldu. Buna göre bu mallardaki zorunlu etiketlerde; malın niteliği, satışa sunulduğu yerin büyüklüğü, ticari usul ve adetlere göre malın ya da ambalajın veya kapların üzerine, aynı nitelikte olan mal gruplarının ya da raflarının üzerine konulmak, zımblanmak, dikilmek, yapıştırılmak, bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak ya da asmak sureti ile kullanılabilecek.

İspat Külfeti Satıcı veya Sağlayıcıda

Karar ile birlikte, meyve ve sebze gibi çabuk bozulma ihtimali olan mallardaki etiketlerde indirim miktarı ya da oranı hesaplanırken, indirimli fiyat üzerinden bir önceki fiyat esas alınacak. Yönetmeliğe göre bu huşularda konuya ilişkin ispat külfeti de satıcıda ya da sağlayıcıda olacak. Karar ile birlikte satışa konulan mal ya da hizmetin, indirimden önceki fiyatının tespitinde, tenzilatın uygulandığı tarihten önceki 30 günü kapsayan süreçte kullanılan en düşük fiyat esas kabul edilecek ve indirim de bu fiyat üzerinden uygulanacak.