Flaş açıklama: Maske de taksanız yüzde yüz bulaşıyor!

Corona virüsü salgınına karşı Türkiye’de 81 ilde maske takma zorunluluğu getirildi. Yetkililer virüse karşı maske, mesafe ve hijyen uyarıları yapmaya devam ederken, Kovid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin’den flaş bir açıklama geldi. Tekin tarafından yapılan açıklamalarda, kapalı ortamda içeride corona virüsü hastası varsa virüsü maske dahi takılsa virüsün 4 saatte yüzde yüz bulacağını söyledi.

Günlük vaka sayısı 33 bine yükselmişken, Prof. Dr. Recep Tekin önemli bir açıklamada bulundu. Kış ayları ile beraber kapalı alanlarda çok bulunulduğu için virüs bulaş riskinin de arttığını söyleyen Tekin, kapalı ortamda 4 saat kalındığı zaman maskeli dahi olunsa virüsün yüzde 100 bulaştığını söyledi.

Kapalı ortamda daha çok vakit geçiriyoruz

Tekin konuya ilişkin açıklamasında, “Bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve kapalı ortamlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Kovid-19 vakası içeride varsa ve kapı, pencere kapalıysa o ortamda 4 saat kaldığınız zaman maskeli dahi olsanız yüzde 100 bulaşıyor. Yasaklar kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirildiğinden geldi. Özellikle kafeler, kıraathaneler, lokantalar gibi ortamlarda vakit geçirilmesin ve virüs bulaşmasın diye geldi. Halkımızın bazı kesimi bunu dikkate almıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

Yeni gelen kısıtlamalar ile birlikte pek çok işletme kapatıldı. Ancak kaçak bir şekilde devam eden faaliyetlere de değinen Tekin, “Siz bütün tedbirlerinizi almışken o insanlar virüsü topluma bulaştırıyor. Kapalı ortamlar bizim için en büyük risk. Kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirdikçe, virüsü açık bir şekilde maske bile olsa bulaştırıyorsunuz. Bu konuda katı tedbirlerin alınması gerekiyor. Kafe ya da lokanta gibi yerlerde kaçak şekilde hizmet veriliyorsa bunlara ciddi yaptırım uygulanması gerekiyor. Bakanlık ve valilik bu konuda ciddi yaptırımlar da uyguluyor. Her türlü tedbir alıyorsunuz, insanlar da gidip kafelerde nargile içiyor. Oradaki virüsü alıp, topluma bulaştırıyor. Böylece yoğun bakımda ve hastanede yatan hasta sayısında artış oluyor.” Açıklamalarında bulundu.

Exit mobile version