Gündem

Flaş! Afrika Kıtasında Bulunan Gine’de Darbe Başladı! Binlerce Ölü Var!

Gine Yerel basınında yer alan görüntülere göre Gine’ de askeri darbe gerçekleşiyor. Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin askeri darbeyle devrildi. İddialara göre çatışmalar devam ediyor. Yerel basında bir grup askerle görüldüğü videoda, ülkedeki siyasi ve ekonomik durum nedeniyle yönetime el koyduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Conde, 18 Ekim 2020’de 3’üncü Kez Seçilmişti

Cumhurbaşkanlığı sarayına yönelik saldırının “geri püskürtüldüğünü” duyurdu. Sosyal medyada paylaşılan bir diğer videoda ise Conde’nin askerlerle beraber bir odada fazlasıyla bitkin olduğu görüldü. Gine’de ayrıca cumhurbaşkanlığı sarayının yakınında silah sesleri duyuldu. Başkent Konakri’de cumhurbaşkanlığı sarayı Sekoutoureya ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinden yerel saatle 08.00’de otomatik silah sesleri yükseldi. Ayrıca Konakri Limanı’nda çalışan personeller koruma altına alındı.

Gine yerel basınında çıkan haberlerde, bölgede askerlerin sokağa indiği, şehir merkezine girişlerin kapatıldığı ve yaralı askerlerin olduğu belirtildi. Fransız Jeune Afrique dergisi, olayın darbe girişimi olduğunu ve Özel Kuvvetler Birlikleri tarafından yapıldığını ifade etti.

Derginin haberinde, GFS’nin başındaki Albay Mamady Doumbouya’nın, bir süredir birliğinin Savunma Bakanlığı’ndan ayrılarak bağımsız hale gelmesini istediği belirtildi.

Doumbouya, Fransız Yabancı Lejyonunda bir süre görev yaptıktan sonra 2018’de GFS’nin başına getirilmişti. Cumhurbaşkanı Alpha Conde’ye karşı, 19 Temmuz 2011’de de darbe girişiminde bulunulmuş ve konutuna roketli saldırı düzenlenmişti.