Son dönemlerde ekonomi alanında yaşanan krizler, kur piyasasında yaşana artışlar sonrası bir dizi kararlar alınmaya başladı. TL’nin değer kaybetmesiyle alınan son karar herkesi şaşırttı. Resmi gazetede de yayınlanan bu yeni karara göre bankacılık yapma ve mevduat toplama yetkisi 1 Temmuz 2001‘de kaldırılan Türk Ticaret Bankası BDDK kararıyla geri geliyor. İşte detaylar…
BDDK Kararını Verdi!
Türk Ticaret Bankası A.Ş., Türkiye’de özel sektörün kurduğu ilk banka. 9 Mart 1913’te Adapazarı İslam Ticaret Bankası adıyla kurulan banka, 1924’te, Adapazarı İslam Ticaret Bankası Türk A.Ş., 1928’de Adapazarı Türk Ticaret Bankası A.Ş. ve 1937’de Türk Ticaret Bankası A.Ş. adlarını almıştır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. ANKA’nın haberine göre Türk Ticaret Bankası’na yeniden faaliyet izni verilen kararda, “5411 sayılı Bankacılık Kanununun 10’uncu maddesi ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 7’nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde Türk Ticaret Bankası A.Ş.’ye faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir” denildi.
BDDK’nin kararıyla Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyete geçecek. 1913 yılında Adapazarı İslam Ticaret Bankası adıyla kurulan ve 1937 yılında Türk Ticaret Bankası unvanıyla bankacılık faaliyeti gösteren banka 2002 yılında kapatılmıştı. Bankanın 2019’un Nisan ayında yapılan Genel Kurul Toplantısına göre Yönetim Kurulu Başkanı olarak Çağrı Seyfi görev yapıyor. Eski TMSF Varlık Dairesi Başkanı olan Seyfi, Sürat Kargo Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdürüyor.
T24’ten İsmail Ahmet Yeniçeri’nin haberine göre bankanın kurucu genel müdürü Taner Ayhan oldu. diğer yönetim kurulu üyeleri de TMSF Denetçisi Nizamülmülk Güneş, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve eski bürokrat Hasan Karahan. Bundan sonraki süreçte banka şubeleşme aşamasına geçecek ve bankacılık faaliyetlerini devam ettirecek.