Gündem

Flaş poşet kararı: Alışveriş yapanlar dikkat!

Türkiye’de dijital teknolojilerin gelişmesi ile beraber vatandaşlar birçok ihtiyacı için internet üzerinden alışveriş yapmaya başladı. İnternet sayfalarından alışveriş yapanları ilgilendiren çok önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre, Kamu Denetçiliği Kurumu, tavsiye kararında, tüketiciye poşetsiz ve ücretsiz aparat ile teslimat seçeneği sunulmasının zorunlu hale getirilmesini talep etti.

KDK Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tavsiye kararında bulundu. Söz konusu kararda, internet alışverişlerinde tüketicilere alternatif taşıma ekipmanı kullanım seçeneği sunulmasının zorunlu hale getirilmesi talep edildi

Hem çevreye hem tüketiciye zarar veriyor

Başvurucu tarafından uzaktan satış yapan firmaların vatandaşlara zorunlu alışveriş poşeti sattığını, ürünler kasa veya alışveriş sepeti ile teslim edilebilecekken zorunlu poşet satışı ile hem çevreye hem de tüketiciye zarar verildiği ifade edildi.

Tüketiciye uzaktan satışlarda uyulması gereken hususların belirlendiği aktarılan yazıda, “Genel Esaslar başlıklı 5’inci maddenin 6’ncı fıkrasına göre, plastik poşetle gönderimi sağlanan uzaktan satışlarda alternatif taşıma ekipmanı kullanım seçeneği tüketiciye sunulur. Tüketici tarafından plastik poşet seçeneği tercih edilmesi halinde poşetlerin satışı zorunludur” ifadeleri kullanıldı.

Başvuruyu değerlendiren KDK poşet satışında yasal mevzuata uymayan satış noktalarının bulunduğunu tespit ettiğini bildirdi. Bu nedenle KDK Çevre Kanunu ve plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin yasal mevzuat kapsamında yapılan denetimlerin sıklaştırılması ve mevzuata aykırı iş ve işlem yapanların tespit edilerek gerekli cezai işlemlerin uygulanması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tavsiye kararı verilmesini kararlaştırdı.