Gündemİzmir Haberleri

Foça’da Deniz Anaları Hala Görülüyor

Foça’da yaz sezonu boyunca görülen deniz anaları Eylül ayında da devam ediyor. Doktor öğretim üyesi Erhan Irmak, deniz analarının nedenlerini ve etkilerini anlattı.

Foça’nın Büyükdeniz ve Küçükdeniz limanları sahilinde yaz sezonu boyunca deniz anaları istilası yaşandı. Tatilcileri tedirgin eden koyu mavi renkli ve uzun kuyruklu deniz anaları, yaz sezonunun bitmesine rağmen Eylül ayı boyunca da görülmeye devam etti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde görevli doktor öğretim üyesi Erhan Irmak, deniz analarının hala görülmesinin normal olmadığını söyledi.

Deniz Analarının Nedenleri

Irmak, deniz analarının sayılarında ara ara artışlar olduğunu ve bunun akıntı ve hakim rüzgar yönüne bağlı olarak Foça’nın iç bölgelerine doğru bir yığılım yaptığını belirtti. Irmak, “Buraları az çok biliyoruz. İlk defa bu kadar yoğun miktarda bu deniz analarına rastlıyoruz. Bunların sebepleri en başta dediğimiz gibi bu ekosistemin kaldırma kapasitesinin biraz aşılmış olması. Yani insan faaliyetleri, işte turizm faaliyetleri. Çünkü Foça çok büyük bir turizm potansiyeline sahip” dedi.

Irmak, bazı tedbirlerin alınmakta geç kalındığına da dikkat çekerek, deniz analarının görülmesinde bu artışın insan kaynaklı olduğunu da kaydetti. Irmak, “Sistemin kaldırma kapasitesi var. Biz bu kapasiteyi biraz aşmış durumdayız. Tedbirler alıyor muyuz? Maalesef bazı tedbirleri de almakta gecikiyoruz. İşte bunun insan yönü olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Deniz Analarının Etkileri

Irmak, deniz analarının sosyoekonomik açıdan da bazı kayıplara neden olduğunu belirterek, özellikle balıkçılığı ve turizm faaliyetlerini etkilediğini söyledi. Irmak, “İnsanlar bunların olduğu sularda yüzmek istemeyecektir. Bunun gibi etkilerini görmekteyiz. Bu deniz anaları aynı zamanda balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz etkilemektedir. Çünkü balıkçıların ağlarına takılıp zarar vermektedirler. Ayrıca balıkların besin kaynaklarını da azaltmaktadırlar” dedi.

Irmak, deniz analarının kontrol altına alınması için ekosistemin dengesinin korunması gerektiğini vurgulayarak, “Bu konuda hem yerel yönetimlere hem de merkezi yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Deniz anaları ile mücadele etmenin en iyi yolu onların yaşam alanlarını daraltmaktır. Bunun için de kirliliği önlemek, atık su arıtma tesislerini arttırmak, kıyı yapılaşmasını sınırlandırmak gibi önlemler almak gerekmektedir” dedi.