Gündem

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi İlk Tur Oylaması Tamamlandı! 24 Nisan’da Cumhurbaşkanı Kim Olacak?

48 milyon seçmenin oy kullandığı Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu tamamlandı. Çıkan sonuçlar birbirine çok yakın olduğu için kimin cumhurbaşkanı olacağına dair yürütülen fikirler de karışıklık olmaya başladı.

Yapılan seçimin ilk turunda mevcut cumhurbaşkanı macron oyların yüzde 28.6‘sını Ulusal Birlik Partisi lideri Le Pen ise oyların yüzde 23.9’unu,Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin lideri Jean Luc Melenchon oyların yüzde 20.1’ini aldı. Aşırı sağcı Yeniden Fetih Partisi lideri Eric Zemmour ise oyların yüzde 7.2’ sini aldı. Yapılan seçimlerim ilk turunda alınan sonuçlar doğrultusunda macron ve Le Pen iki turda cumhurbaşkanlığı için yarışacaklar. 24 Nisanda ikinci turun gerçekleşeceği seçimlerde seçilen aday 13 Mayıs 2022 tarihinde göreve başlayacak.

Macron’dan Açıklama

Mevcut cumhurbaşkanı Macron resmi seçim sonuçları açıklandıktan sonra açıklama yaptı. Yüksek katılımdan dolayı vatandaşlara teşekkür eden macron bu durumu kendisini onurlandırdığını ve milletin geleceği için duyarlılık gösterilmesi gerektiğini bu yüksek katılım ve desteğin onu daha da güçlü kıldığını dile getirdi. Fransa’nın geleceği için çalışmak isteyenlere çağrıda bulunan macron sağ ve sol kesimin bunu birlikte yapması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Le PEN Açıklaması

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri için ikinci tura kaldığı kesinleşen Le Pen açıklamalarda bulundu. Vatandaşlara ikinci turda ona oy vermelerine dair çağrıda bulunan aday Le Pen Fransız halkının fikrini belli ettiği ve ikinci tur için kendisine oy verdiğini dile getiren Le Pen Macron’a oy vermeyenlerin Fransa’nın kaderini belirlediğini vurguladı. Kendisi seçilmesi halinde 5 yılda Fransa’yı düzene sokacağını da sözlerine ekledi.

Seçimlere Katılım Oranı

Yaklaşık 48.7 milyon kişinin oy verdiği seçimde seçime katılım oranı yüzde 65 olarak belirlendi.  Bir önce ki seçimlerde katılım oranı ise yüzde 69.42 şeklinde belirlenmişti.