Fransa’da Halk Oylaması Tamamlandı! Fransa Yeni Cumhurbaşkanını Seçti!

Fransa’da halk oylaması, dün akşam 20:00 itibarı ile sona erdi. Sandık başına giden halk yeni cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı. Kullanılan oyların sayılması ile 5 yıl boyunca Fransa’da cumhurbaşkanlığı görevini alacak isim belli oldu. Hali hazırda Fransa’nın cumhurbaşkanı olan Emmanuel Macron, kullanılan oyların yüzde 58,2’sini aldı ve yeniden cumhurbaşkanı olarak seçildi. Oyların sayılmasından sonra cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron bir zafer konuşması yaptı. Vatandaşlarının çoğunun kendisini desteklemek için değil, aşırı sağ görüşün başa geçmesini önlemek için kendisine oy kullandığını söyledi.

Yeniden Macron

10 Nisan’da Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapılmış ve mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron en yüksek oyu almıştı. Dün ise seçimin ikinci turu için oylar kullanıldı.

Ülkenin önemli bir kısmında saat 19:00 itibarı ile sona eren oy kullanma işleminin ardından resmi olmayan ilk sonuçlar açıklandı ve yüzde 58,2 oy oranı ile Emmanuel Macron Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi Marine Le Pen ise kullanılan oyların yüzde 41,8’ini alarak bir seçimden daha hüsranla ayrıldı.

Fransa İçişleri Bakanlığı dün yapılan seçimde, seçime katılım oranının geçen seçime göre 2 puan kaybettiğini ve bu seçime katılım oranının yüzde 63,23 olduğunu duyurdu.

Gayri resmî sonuçlara göre tekrar cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron, Fransa Anayasa Mahkemesi’nin resmî sonuçları açıklamasının ardından 13 Mayıs’ta resmi olarak göreve başlayacak.

Aşırı Sağ Görüş Başarısız Oldu

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Macron, başkent Paris’te bulunun Eyfel Kulesi önünde bir zafer konuşması gerçekleştirdi. Beş yıllık görevinin mutlu ve zor zamanlar geçirdiğini söyleyen Macron, halkının çoğunun beş yıllık bir hizmet için tekrar ona güvendiğini sözlerine ekledi. Bu güvene sahip olmanın kendisini çok mutlu ettiğini ve ne yapması gerektiğini bildiğini söyledi.

Macron yaptığı konuşmada vadettiği projenin çalışmaya ve üretmeye dayalı cumhuriyetçi, hümanist, ekolojik ve sosyal bir proje olduğunu söyledi. Kendisine oy veren herkese teşekkür ederken, aşırı sağ partinin başa gelmemesinden oldukça memnun olduğunu ifade etti. Hatta birçok vatandaşın sadece aşırı sağ görüşün başa gelmemesi için ona oy verdiğini de bildiğini sözlerine ekledi.

Exit mobile version